Sneeuwfietsen

Snike

Sneeuwfietsen

Peter Ros werkt in zijn dagelijkse leven als IT-manager bij een grote verzekeringsmaatschappij. In zijn vrije tijd mag hij graag met zijn handen bezig zijn en bouwt hij graag klussen die uitdagend zijn. Toen hij met vrienden in Oostenrijk op wintersport was, zag hij voor het eerst een sneeuwfiets. “Die kan ik beter maken was zijn reactie, zijn vrienden reageerden even ad rem: mooi dan gaan we volgend jaar op jou sneeuwfiets de berg af”. Aangezien Peter van man van zijn woord is, ging de vriendengroep een jaar later in 2014 met zijn sneeuwfiets de helling af. Dit ging uitstekend en smaakte naar meer.

Peter: “er kwam meer bij kijken dan het maken van een sneeuwfiets die goed en vooral ook veilig de berg af kan. Je moet er ook handig in de verschillende soorten skiliften mee kunnen en het moet makkelijk inklapbaar in de auto meekunnen. Aan al deze voorwaarden voldoet de sneeuwfiets”. Bij terugkomst besluit Peter door sneeuwfiets op details verder te ontwikkelen. Diverse onderdelen zoals de ski’s haalt Peter uit Oostenrijk en andere onderdelen betrekt hij van leveranciers uit de regio en bouwt hij zelf. In zijn werkplaats in het buitengebied van Terwolde assembleert hij vervolgens de sneeuwfietsen.

De sneeuwfietsen worden verkocht en verhuurd onder het eigen merk Snike. Peter dacht in eerste instantie dat jongeren en hipsters de doelgroep zouden zijn voor deze nieuwe vorm van wintersport. Het bleek echter dat ouderen en mensen met lichte handicaps graag met sneeuwfiets willen wintersporten. Dit is ook logisch, skiën is behoorlijk belastend voor de knieën en bovenbenen. De sneeuwfiets ontlast dit. Peter: “het mooiste compliment krijg ik van mensen met (lichte) handicaps niet (meer) kunnen skiën, de Snike maakt dat zij ook kunnen genieten van de wintersport. Ik geniet elke keer als mensen bij terugkomst hun gehuurde sneeuwfiets weer inleveren en dan niet uitgepraat raken over het fijne en makkelijke skiën met de sneeuwfiets.

Peter heeft ongeveer 50 Snike’s geproduceerd waarvan hij er zelf tien in de verhuur heeft. Sinds 2020 werkt Peter samen met een wintersportwinkel in het midden van het land om hem wat te ontlasten bij de verhuur en verkoop van de Snike’s. De markt is er ook voor de liefhebbers uit de traditionele wintersportlanden. Een goed steunpunt vinden is een volgende stap hierin. Voorlopig is de Nederlandse en Belgische markt nog groot genoeg voor de Snike.

Export landen

België

Ceo

Snike | Peter Ros