Succesvol werkbezoek uit Frankrijk

 

Netherlands France Chamber of Commerce op werkbezoek bij bedrijven in Deventer

Op donderdag 8 februari was Anouk Zoet als managing director bij Nederlands Franse Kamer van Koophandel (NFCC) op werkbezoek in Deventer. Exportbureau MKB Trade Office had haar uitgenodigd om kennis te maken met bedrijven in de regio die (meer) zaken willen doen met Frankrijk. Het doel van de NFCC is Nederlandse bedrijven helpen bij het voet aan wal krijgen op de Franse markt. Dit is een belangrijke markt voor Nederlandse en Deventer bedrijven. Het handelsvolume tussen beide landen bedraagt 66 miljard euro, waarvan de uitvoer van Nederland naar Frankrijk 47 miljard bedraagt. Daarmee is Frankrijk het derde handelsland van Nederland.

Warm en hartelijk ontvangst bij de bedrijven

Op de middag stonden drie bedrijfsbezoeken op het programma. Na aankomst per trein en lunch bij MEES werden de volgende bedrijven bezocht: Multiwagon, Senzora en Metos. Anouk: “de ontvangst bij alle drie bedrijven was zeer hartelijk en warm. Wat alle drie de bedrijven met elkaar gemeen hadden was de authenticiteit en de passie bij de ondernemers. Heel mooi om dat te ervaren. De bedrijven waren zeer divers: van foodstrucks, wasmiddelen tot grootkeukeninstallaties. Wat ze ook gemeen hadden was de wens om meer zaken te doen met Frankrijk en wij kunnen hen daarbij helpen.”

Eigen vestiging in Frankrijk

Multiwagon gaf aan al een export naar Frankrijk te hebben en te wens bestond om te verdiepen. Het idee is een showroom te gaan openen in Frankrijk. De ondersteuningswens daarbij is zeer breed. Hoe zit het met de regelgeving, de arbeidsmarkt, wat is een goede locatie etc. De NFCC kan hier prima in adviseren en heeft ook een netwerk van specialisten met een bewezen trackrecord op diverse beleidsterrein. We zetten dit graag aan het werk voor deze vraagstukken.

Matchmaking met potentiële afnemers populair

Deze dienst is vrij populair bij de NFCC. Op basis van de zoekwens van bedrijven wordt gezamenlijk een longlist opgesteld van potentiële klanten en /of distributeurs. De NFCC benaderd deze Franse bedrijven voor een afspraak. De NFCC is een door de Franse overheid geaccrediteerde organisatie en geeft een veel makkelijker entree bij de toch vaak wat hiërarchisch ingestelde bedrijven dan je als Nederlands bedrijf dit zelf probeert. De matchmakingsdienst garandeert minimaal zes gekwalificeerde introducties waarbij de NFCC ook mee gaat in de gesprekken om taal- en cultuurbarrières te slechten. Zowel Senzora als Metos hadden hier belangstelling voor.

 

Workshop Zakendoen met Frankrijk

De dag werd afgesloten met een diner op locatie van Metos. Zij verzorgden een drie gangen menu met een knipoog naar de Franse keuken voor de deelnemers aan deze workshop. Anouk gaf een presentatie aan de hand van een voorbeeld van een bedrijf uit Zwolle dat via de NFCC nu aan Franse omzet is geholpen. Dit sprak zeer aan en tijdens en na de workshop was er ruime gelegenheid voor specifieke vragen omtrent de eigen bedrijfssituatie en de kansen op de Franse markt daarbij. Tijdens de workshop kwamen ook vraagstukken vanuit Frankrijk naar Nederlandse bedrijven toe aan de orde en hiervoor zal MKB Trade Office bedrijven uit Deventer oplijnen. Al met al ene zeer geslaagde dag in Deventer, dat smaakt naar meer. Anouk: “ik kom heel graag weer terug naar Deventer”.

MKB Trade Office dankt Metos voor het uitstekende gastheerschap. Het gastheerschap en het eten was top!​

Aan de slag!

Het Nederlandse netwerk in Frankrijk is groot en is er om je als mkb-ondernemer te helpen. Zo staan de Nederlandse Ambassade in Parijs en de NFCC voor je klaar. Wil je meer weten over je kansen op de Franse markt en hoe de NFCC je daarbij kan ondersteunen?