Nederland ziet afname in import uit China en toename in export in 2023

 

27 oktober 2023 – Uit recente cijfers van het CBS en Eurostat blijkt een opmerkelijke verschuiving in de handelsbetrekkingen tussen Nederland en China in de eerste zeven maanden van 2023. Nederland importeerde in deze periode voor bijna 70 miljard euro aan goederen uit China, wat bijna 5 miljard euro minder is dan in dezelfde periode in 2022. Vooral de import van computers en telefoons zag een aanzienlijke daling. Tegelijkertijd nam de Nederlandse export naar China toe met 16 procent, wat neerkomt op een waarde van 11,8 miljard euro.

Deze trend van verminderde import uit China volgt op een jaar van sterke groei in 2022, waarin de importwaarde met 17 miljard euro steeg, deels door prijsstijgingen. In lijn met Nederland zag de Europese Unie als geheel ook een afname in import uit China, met een daling van meer dan 45 miljard euro. Duitsland, traditioneel de grootste importeur van Chinese goederen binnen de EU, kende de sterkste afname.

Interessant is dat Nederland in 2023 de grootste importeur van goederen uit China binnen de EU werd, ondanks dat de helft van deze goederen bijna direct werd doorgevoerd naar andere landen. De import van telefoons en computers daalde aanzienlijk, terwijl de import van halfgeleiders juist een stijging liet zien.

De Nederlandse exportgroei naar China werd voornamelijk gedreven door een toename in de export van machines en toestellen, geneesmiddelen, en medicinale en farmaceutische producten. Deze ontwikkeling wijst op een diversificatie van de Nederlandse export naar China.

Opvallend is ook de afname van het aandeel van China in de totale goederenimport van Nederland, van een piek in 2020 tot een daling in 2022. Dit weerspiegelt een verminderde afhankelijkheid van Chinese importen, vooral in de dienstensectoren zoals IT en telecommunicatie, die hun importafhankelijkheid van China aanzienlijk hebben verlaagd.

Ondanks de algehele toename in goederenexport naar China, daalden de totale exportverdiensten aan China in 2022 licht, vooral door een daling in dienstenexport. De sectoren die het meest bijdroegen aan de exportverdiensten waren machines en toestellen, bereide voedingsmiddelen en vlees.

Deze cijfers geven een duidelijk beeld van de veranderende dynamiek in de handelsrelaties tussen Nederland en China, waarbij Nederland zich aanpast aan de veranderende marktomstandigheden en nieuwe kansen zoekt in de export naar China.

 

Bronnen: CBS, Eurostat

Word lid van de MKB Tradeoffice business club