Exportondernemer op reis: MA-IT in Zweden

 

 

Altijd toekomstgericht

Aram Malas, eigenaar van MA-IT, vertelt vol enthousiasme over zijn bedrijf dat exponentieel is gegroeid. ‘’MA-IT is een kennisdrager in de industriële automatisering die gespecialiseerd is in industriële software– en hardware engineering. Wij bedienen onze klanten door oplossingen te ontwikkelen en te implementeren en hun personeel op te leiden. Wij verleggen grenzen met technologieën en digitale oplossingen en met onze Academy & Summer schools geven we vorm aan de volgende generatie talent door een proactieve leercultuur op te bouwen’’.  

De afgelopen jaren is MA-IT snel gegroeid en heeft inmiddels 135 mensen in dienst die zowel in Nederland als in het buitenland werken aan projecten. MA-IT streeft er naar om altijd meerwaarde te creëren en te bieden aan klanten.  

Per ongeluk gaan exporteren 

Aram is in 2021 in contact gekomen met MKB Trade Office door een bijeenkomst over exporteren naar Colombia. Vanuit NLinBusiness was Jan Willem van Bokhoven aanwezig, de expert die in Colombia de ondernemers begeleidt bij het starten van hun onderneming. “Ik ben mij nooit zo bewust geweest van de kennis en de mogelijkheden die het MKB Trade Office aanbiedt aan de ondernemers. Top. Zeker ook de mogelijkheden om versneld te kunnen groeien’’. Op de vraag waarom Aram is gaan exporteren antwoordde hij: ‘’Dit is eigenlijk per ongeluk gegaan. Een grote internationale speler wilde advies bij ons inwinnen en daaropvolgend is een samenwerking in 5 verschillende landen ontstaan. Export was in eerste instantie dus niet gepland, maar zeker een hele mooie bijkomstigheid’’.

Export naar Zweden 

Aram: “Wij doen graag zaken met Scandinavië, want de zakelijke verschillen zijn erg klein”.  Aram is onder de indruk van de handelsmissies die worden georganiseerd, zoals naar Malmö Zweden. Een vergelijkbare mentaliteit en een aantrekkelijke start-up ‘scene’.

Kennis van de markten

MKB Trade Office vervult voor Aram een belangrijke rol: “Door de jarenlange ervaring van het zakendoen over de grenzen, de kennis van wet- en regelgeving, de trends en marktontwikkelingen is MKBTO ‘sparring partner‘ voor de ondernemer. Bovendien word je in het land van export gelijk verbonden met andere ondernemers waardoor je sneller groeit.

De landenbijeenkomst(en) MKB Trade Office


In de events die maandelijks worden georganiseerd, wordt alles met elkaar besproken. Veel interactie en zowel successen als mislukkingen passeren de revue. En als ondernemer time je de activiteit ook weleens verkeerd.
 

Succesvol in export worden?


“Doe je onderzoek, praat met collega ondernemers en trek een lokale manager aan. Vanaf daar kun je dan weer verder kijken. Mocht je al een klant of een relatie in dat land of in die regio hebben zitten, kijk dan hoe ze jou verder kunnen helpen. Doe pilots om te ervaren hoe je de serviceverlening het beste kan insteken in combinatie met de cultuur en markt daar, en ervaar welke behoefte er is voor diensten. Meedenken met klanten, proactief zijn, geduldig zijn én lange termijn denken. Dát zijn de waarden voor succesvol exporteren”. 

Exportondernemer op reis

Je vind hier de komende tijd ervaringen van mede exportondernemers.

Wil je jouw ervaringen als exportondernemer delen met andere bedrijven? Neem contact op met het MKB Trade Office. Wie weet staat bnnenkort hier jouw verhaal.