Exportondernemer op reis: Samarali nog steeds actief in Oekraïne

 

 

Nodira Khakimdjanovav an Samarali heeft duurzaamheid in haar hele keten hoog in het vaandel staan. Dat betekent dat zij erop let dat de hele keten, van productie tot bezorging, zo duurzaam mogelijk is. Om dat te borgen, bezoekt zij producenten in bijvoorbeeld Portugal, om te ervaren wat er achter de schermen gebeurt en welke mensen haar producten maken.
Zij houdt nauw contact met haar partners in Oekraïne, die sinds 2021 verantwoordelijk zijn voor de productie van de kleding van Samarali en dit ook zijn blijven doen toen de oorlog uitbrak. Begrijpelijkerwijs was tijdens de eerste weken van het conflict het lastig om contact te krijgen, maar al snel bleken bestellingen nog altijd mogelijk; de producten waren altijd binnen 2 weken in Nederland.

Wat maakt Samarali bijzonder?

Samarali is een jong en groeiend merk dat op een duurzame wijze hoge kwaliteits yoga matten en meditatie producten laat produceren en verkoopt.

Nodira komt oorspronkelijk uit Oezbekistan, en kwam uiteindelijk naar Nederland om aan de Erasmus Universiteit haar MBA te halen. Al op jonge leeftijd leerde zij van haar moeder de kunst van het onderhandelen op de markt in Oezbekistan en van kinds af aan is het haar droom geweest om haar eigen bedrijf te runnen. Ze ontwikkelde een passie voor yoga, maar vond de kwaliteit van bestaande producten teleurstellend. Samarali was uiteindelijk het resultaat. 

Productie in verschillende landen

Nodira produceert haar producten onder hetmerk Samarali in India, Oekraïne, Portugal, Poland en China.  Zo komt de gehele kledinglijn komt uit Oekraïne. Zij wil nog meer variatie aan kunnen bieden dus zij zal zich de komende tijd richten op meer diversificatie van haar producten. 

Wat zijn je grootste uitdagingen?

Het plezier om als entrepreneur haar business te runnen is voor haar dat zij te maken krijgt met zoveel uitdagingen en culturele verschillen en daar telkens meer over leert. De eigenschap die zij moest aanleren was geduld: omdat je continu leert en continue problemen ad hoc op moet lossen kan het zijn dat dingen misschien minder snel gaan dan je eigenlijk zou willen. En heb je een probleem opgelost, dan komen er gauw weer andere problemen voor in de plaats waar je dan weer mee aan de slag moet. De crux zit ‘m volgens Nodira in het leren inzien dat problem-solving juist datgene is wat het interessant maakt om je eigen bedrijf te runnen.

Hoe heeft het MKB Trade office jouw geholpen?

In 2021 is Nodira mee geweest op de MKB Trade Office handelsmissie naar Zweden (Malmö).  Het MKB Trade Office had voor haar afspraken georganiseerd in Malmö, waardoor zij makkelijker voet aan de grond kon krijgen in Zweden. Momenteel is zij bezig met uitbreiding naar Finland.  

Exportondernemer op reis

Je vind hier de komende tijd ervaringen van mede exportondernemers.

Wil je jouw ervaringen als exportondernemer delen met andere bedrijven? Neem contact op met het MKB Trade Office. Wie weet staat bnnenkort hier jouw verhaal.