Sportverlichting.com verlicht sporters over de hele wereld.

 

Uit een doorlopen vouchertraject bij GO4EXPORT werd directeur Martin Bolderman van Sportverlichting.com gewezen op grote kansen op de Duitse markt. Martin: “we hadden initieel de focus op Nederland, België en Spanje, maar uit dit traject bleek juist een grote kans op de Duitse markt. We hebben dit intern via een stagiair nader uitgediept en zijn inmiddels ook aan de slag in Duitsland. De eerste sportcomplexen vlak over de grens hebben we voorzien van duurzame led-verlichting. Het blijkt dat Duitsland qua verduurzaming van de verlichting op sportcomplexen zo’n zes jaar op Nederland achterloopt. Hier ligt voor ons bedrijf een enorme markt.”

Heel veel aanvragen vanuit Duitse gemeenten

In Duitsland zijn bijna alle sportaccommodaties nog met reguliere verlichting uitgerust. Led-verlichting bij binnen- en buitensportaccommodaties is nog een relatief onbekend fenomeen. Martin: “we kregen bij de eerste gesprekken in Duitsland een déjà vu van onze beginperiode in Nederland. We moesten destijds namelijk uitleggen hoe led-verlichting precies werkt en wat naast het lage energieverbruik nog meer voordelen zijn. Gelukkig pakken de Duitsers het snel op. Duitse gemeenten benaderen ons nu volop om de accommodaties daar te verduurzamen. In een relatief korte periode hebben we nu veel trajecten lopen in Duitsland, van lokale sportverenigingen tot aan betaalde voetbalorganisaties. We hebben eind vorig jaar een Duitse vestiging opgericht en gaan de Duitse markt op als Sportbeleuchtung Deutschland GmbH. We leggen op dit moment de laatste hand op een geheel nieuwe huisstijl en website.

Sportverlichting in Zuidoost-Azië

Naast Duitse en Belgische klanten is Sportverlichting ook actief in Zuidoost-Azië met Maleisië in het bijzonder. Dat is wel bijzonder en we vragen hoe dat is gekomen. Martin: “we profiteren van het feit dat Nederland een goede naam heeft qua sportinfrastructuur, waaronder de verlichting. We hebben hier veel innovaties en dat trekt belangstelling uit de hele wereld. Zo werden we door een samenwerkingspartner uit het werkveld getipt op een nieuw te bouwen sportcomplex in Kuala Lumpur. Zij wilden geen goedkope Chinese lampen maar A-klasse lampen uit Nederland. We hebben het gehele sportcomplex verduurzaamd en dit leverde direct vervolgopdrachten elders in het land op. Inmiddels is dit een olievlek geworden waarbij we ook aanvragen krijgen uit Indonesië, Singapore en Thailand.

Aan de slag in het Caribisch gebied

Hoe een bal soms raar kan rollen. Martin was op vakantie op Curaçao en in de taxi, onderweg naar het vliegveld voor de terugreis, kwam hij aan de praat met de taxichauffeur. De chauffeur vroeg aan Martin wat hij deed als hij de volgende dag in Nederland aan het werk zou gaan. Toen Martin vertelde wat hij met zijn bedrijf deed zei de chauffeur: “je kunt hier dan ook goed aan de slag en je moet mijn neef hebben, ik bel hem wel even”. Martin: “die neef bleek de Minister van Sport te zijn. Via zijn contacten zijn we nu aan de slag op Curaçao.  We hebben recent de opdracht gekregen om de grootste amateurvereniging te voorzien van nieuwe led-verlichting. Mede doordat we nu actief zijn op Curaçao krijgen we ook aanvragen vanuit Aruba en Bonaire.

Olympische accommodaties in Parijs

Via één van de leveranciers werd Sportverlichting.com benaderd om een Franse klant te ondersteunen bij het verduurzamen van veel sportvelden die gebruikt gaan worden voor de a.s. Olympische Spelen in Parijs. Het Franse bedrijf had de tender hiervoor gewonnen, maar had naast extra handjes ook bepaalde specialismen nodig. Nu heeft Sportverlichting.com niet alleen meegeholpen met de installatie, ze hebben ook de implementatie van het lichtmanagementsysteem in goede banen geleid. Een eervolle klus om te doen, zeker omdat deze zomer ruim 200 landen de strijd met elkaar aangaan onder een deel van de verlichting uit Nederland.

 

Go Ahead Eagles komt eraan

Sportverlichting.com heeft al diverse stadions mogen voorzien van nieuwe led-verlichting. Zonder volledig te zijn noemen we daarbij FC Dordrecht (de eerste!), ADO Den Haag, Heracles Almelo en FC Utrecht. We vragen Martin naar onze lokale voetbaltrots Go Ahead Eagles, hoe staat het daarmee? Dit blijkt er aan te komen. Bij de komende uitbreiding van het stadion in de zomer van 2025 zal Sportverlichting.com het stadion van nieuwe energiezuinige verlichting voorzien. Het lichtplan daarvoor is al ontworpen zodat de architect rekening kan houden met de constructieberekeningen.

Verdere groei voorzien

Het bedrijf telt momenteel 20 vaste medewerkers. Dit zal in de toekomst naar verwachting groeien vanwege de internationale ambities. In Nederland is ongeveer de helft van alle 26.000 sportaccommodaties voorzien van led-verlichting. Zodra dit 100% bereikt zijn de eerste accommodaties alweer toe aan vervanging van de eerste en inmiddels dan verouderde generatie led-verlichting. De Duitse markt lonkt en ziet er zeer goed uit. Dit jaar staat ook een vestiging in Kuala Lumpur op het programma. Maleisië blijkt namelijk een belangrijk exportland te zijn voor de omliggende landen. Dat blijkt inmiddels uit de aanvragen vanuit de omliggende landen.

Exportondernemer op reis

Je vind hier de komende tijd ervaringen van mede exportondernemers.

Wil je jouw ervaringen als exportondernemer delen met andere bedrijven? Neem contact op met het MKB Trade Office. Wie weet staat bnnenkort hier jouw verhaal.