Messenfabriek

Amefa

Messenfabriek

In 1931 kwam een 25-jarige ondernemende Duitser genaamd Eugen Hollaender naar Apeldoorn. Hij begon zijn eigen bedrijf in de productie en verkoop van scheermesjes: de Apeldoornse Messenfabriek, afgekort als Amefa. In de jaren 40 en 50 werd de focus verlegd naar wat Amefa nu nog steeds wereldwijd levert: tafelbestek en aanverwante artikelen.

Veel is veranderd bij Amefa sindsdien, wat gebleven is dat Amefa nog steeds een echt Apeldoorns familiebedrijf is met inmiddels de derde generatie Hollaender aan het roer. Bijzonder is dat in Apeldoorn een straat vernoemd is naar de oprichter Eugen Hollaender in het Amefa Kwartier, de oorspronkelijk locatie uit 1931 die nu zo genoemd wordt.

Bij Amefa werken in totaal 200 professionals waarvan ongeveer 30 op het hoofdkantoor in Apeldoorn. In Frankrijk staat de grootste vestiging (80 professionals) van Amefa. In 2005 werd de Franse bestek- en pannenfabrikant Couzon/Cuisinox overgenomen en sindsdien maakt het deel uit van Amefa. Andere (verkoop)kantoren staan in de UK, China (2), Hong Kong, Duitsland, Polen en sinds 2017 de USA, ontstaan vanuit organische groei of middels overnames.

Het assortiment bestaat voor rond 75% uit bestek (in diverse lokale en internationale merken) met passende toevoegingen zoals andere gedekte tafel producten (servies en glas) en keukenbenodigdheden (zoals keukenmessen en pannen). Voor diverse klanten van Amefa is het van belang een compleet aanbod te hebben voor tafel en keuken. Het bestek wordt grotendeels zelf ontworpen en regieproductie vindt wereldwijd plaats. De klanten van Amefa zitten over de hele wereld verspreid. Het marktaandeel in Nederland is aanzienlijk, de afzet in Nederland is relatief gering met rond 10% van de totale groep omzet; het merendeel wordt geleverd in Europa. De USA en Azië zijn opkomende markten waar Amefa expansie zoekt.

De focus ligt op een groeiende verkoop aan de consument via het (on-line) retail kanaal. Hier wordt rond 2/3 deel van de jaaromzet van 75 miljoen euro gerealiseerd; het resterende 1/3 deel komt via de Horeca en institutionele markt tot stand. Het bestek, de tafelaccessoires, keukenmessen en pannen worden onder het eigen naam Amefa en de merken Richardson Sheffield, Cuisinox, Sabatier Trompette en Lou Laguiole verkocht. Levering van klanten merken vindt ook plaats aan nationale en internationale winkel- en hotelketens, rederijen en vliegtuigmaatschappijen.

Toekomst

De strategie voor de komende jaren is de verdichten in de landen waar al een vestiging zit dan wel aan geëxporteerd wordt. Doel in de belangrijkste afzet regio’s is altijd een lokale aanwezigheid te hebben middels partners of eigen vestigingen om de lokale behoefte en wensen te bedienen. Voor nieuwe markten wordt veel samengewerkt met distributeurs en soms met de grotere ketens rechtstreeks. Dit verschilt per distributie kanaal en land.

Export landen

Wereldwijd

Ceo

Amefa | Peter Hollaender