Beeldend kunstenaar

Anneke Winterman

Beeldend kunstenaar

Anneke Winterman heeft een passie voor de natuur. Als afgestudeerd beeldend kunstenaar haalt ze vooral inspiratie op uit de natuur. Anneke: “de kleine details in de natuur haal ik naar voren in mijn werk. Daarin vind je de grootste schoonheid, zoals de bladnerven, planten- en bloemknoppen, het zadenpatroon van een uitgebloeide zonnebloem en zo zijn er veel meer details waar mensen doorgaans aan voorbij lopen.’ Dit werkt ze uit in etsen, tekeningen, schilderijen en linoleumafdrukken.

Haar kunstwerken worden veelal verkocht via exposities. Anneke is daarbij graag aanwezig om aanwezigen te vertellen en duiding te geven aan de werken. De laatste serie kunstwerken staan in het teken van klimaat kritische kunst. Het doel is de mensen aan het denken te zetten over de gevolgen van massale houtkap in de Amazone en als gevolg van de opwarming van de aarde de grote bosbranden over de hele wereld. Anneke merkt dat kunstliefhebbers het prettig vinden om contact te hebben met de kunstenaar. Bijkomend voordeel is dat het de verkoop van de kunstwerken ook stimuleert.

Kunsteducatie

Naast het maken en verkopen van eigen kunst heeft Anneke nog een tweede bedrijfsactiviteit. Onder de titel Kunst met de klas ontwikkelt zij kunstnatuurlessen voor basisscholen. Zij is in het bezit van een eerstegraad lesbevoegdheid voor het vak CKV en beeldende vakken. Deze verworven vaardigheden zet zij nu in haar eigen bedrijf Centrum voor Kunst Natuur & Educatie in. Er is daarbij veel mogelijk, het bedenken van kunstnatuurlessen rondom een thema of een één dag project of een paar gastlessen of een kunstweek. Ze gaat daarbij met de kinderen de natuur in. Zo heeft ze onlangs kunstnatuurlessen verzorgd op de St. Antoniusschool De vecht en voor St. Martinusschool Bussloo. De scholen liggen mooi in het groen waardoor zij er met de kinderen graag op uit trok naar landgoed de Pol, de sloot achter de school en naar recreatieplas Bussloo.

De lessen zijn bedacht rondom het Thema “De waterkringloop.” Voor alle groepen zowel onderbouw, middenbouw en bovenbouw heeft Anneke levendige lessen bedacht waar de kinderen enthousiast op reageerden. Anneke is ervan overtuigd dat als kinderen op jonge leeftijd al naar kunst leren kijken en zelf maken de kinderen bewuster om zich heen kijken. Ook het buiten in de natuur werken is gezond en kinderen krijgen meer waardering voor de natuur zoals bomen, vogels, water en wat daarin leeft als ze erover leren. Anneke: alle zintuigen worden zo geprikkeld en dan beklijft de lesstof veel beter”. Ook voor particulieren en bedrijven geeft zij workshops in het bewuster leren kijken en kunst en natuur met elkaar te verbinden.

Export landen

België | Eerste interesse uit andere landen

Ceo

Anneke Winterman | Anneke Winterman