Spectrometers

Avantes

Spectrometers

Begonnen in een schuur in Eerbeek in april 1994 en inmiddels een prachtig innovatief bedrijf met 100 medewerkers in dienst en verkoopkantoren in de Verenigde Staten, China en het Verenigd Koninkrijk.

Avantes ontwikkelt en produceert spectrometers: een klein hightech apparaatje waarmee je kunt meten in het lichtspectrum. De toepassingen zijn talrijk: of het nu gaat om procescontrole bij de productie van zonnepanelen, het meten van voedingswaarden van mais direct op een oogstmachine, het meten van luchtvervuilende stoffen om de luchtkwaliteit te bepalen of vroege diagnose van tumoren.

Preferred supplier
Met een combinatie van hightech hardware en software biedt Avantes meetoplossingen en bruikbare informatie op het allerhoogste niveau. “We zijn preferred supplier van dé wereldspelers” zegt CEO Benno Oderkerk met een twinkeling in de ogen.
Avantes heeft meer dan 13 miljoen wereldwijde omzet, waarvan 95% export. “In tegenstelling tot de trend, éxporteren wij juist veel naar China. We hebben 15 mensen in dienst in China die onze producten daar verkopen. Ons uitgebreide distributeurs netwerk groeit nog steeds om klanten van alle nationaliteiten optimaal te kunnen bedienen.”

In 2011 heeft Avantes zich in Apeldoorn gevestigd in een jaren 80 pand aan de Oude Apeldoornseweg. “Het bedrijfspand is inmiddels helemaal verduurzaamd, van energielabel G naar A”, vertelt Benno met enige trots. Inmiddels is het een hightech productie- en kantooromgeving met 400 zonnepanelen op het dak en hybride auto’s voor de deur.

Grenzeloze toepassingen
Benno praat vol enthousiasme over alle mogelijke toepassingen. Zo worden hun meetsystemen ook ingezet om edelstenen te meten. “Ik was op een beurs in Antwerpen en sprak met een dame die een ring met robijnen droeg. Ik zei dat ik kon meten of het natuurlijke of synthetische robijnen waren. Bleek één van de stenen geen natuurlijke robijn te zijn. De dame liep boos weg, maar kwam later terug. Wat bleek: de ring was schoongemaakt en daarbij was een steentje vervangen door een synthetische. Inmiddels zijn we preferred supplier voor een bedrijf dat diamanten certificeert.”

Volgens Benno staat spectroscopie als technologie nog in de kinderschoenen. “Je zult verbaasd zijn waar het allemaal in kan!”

Export landen

Wereldwijd

Groeimarkten | Duitsland (land- en tuinbouw) | Frankrijk | Italië (voedingsmiddelen en dranken)

Ceo

Avantes | Benno Oderkerk