Bakkerij
Bakkerij Fuite
Bakkerij
Bakkerij Fuite is een familiebedrijf, begonnen in IJsselmuiden en daarna verhuist naar Apeldoorn. Bij het bedrijf werken 55 vaste en 25 flexibele medewerkers, die samen 10.000 ton meel per jaar verwerken. Fuite werkt voor de retail en industriële verwerkers, zoals sandwichproducenten binnen heel Europa. In Nederland leveren ze aan Boni supermarkten en de nieuwe online supermarkt Picnic.
“We vlogen naar Italië voor een afspraak met een inkoper,” legt Klaas Fuite uit. “Bij aankomst bleek dat hij die afspraak vergeten was. Dat was flink balen, maar er werd gezorgd voor een vervanger. Toen we daarmee in gesprek raakten ontdekten we dat het de directeur zelf was. Wij hadden een offerte uitgebracht om diepvries brood te leveren, al pratende konden we hem zo voorrekenen dat vers leveren veel goedkoper is, waarmee we ook onze eigen offerte onderuit haalden.” De directeur ging met onze berekening aan de slag en koos voor vers, maar hij was zo onder de indruk van Fuite, dat ze inmiddels de helft van al hun brood afnemen van Fuite. Het is voor Klaas Fuite de mooiste exportervaring.
Op dit moment is 30% van de productie bestemd voor de export. Fuite exporteert naar Duitsland, Scandinavië, Oost-Europa, Italië, Spanje en sinds kort ook Dubai. De groei die het bedrijf de afgelopen jaren heeft doorgemaakt is vooral afkomstig van de export, de Nederlandse markt is al jaren stabiel tot krimpende. Wat daarbij meespeelt is dat Nederlanders vooral op de prijs letten en liever slechter voedsel eten, tegen een lage prijs, dan wat meer uitgeven aan beter eten. In Italië en Spanje begrijpen ze dat niet. “Je moet in Italië echt niet aankomen met een Dr Oetker pizza, dan kun je meteen inpakken,” vat Klaas Fuite het verschil in eetcultuur bondig samen. “Daarnaast zien we een trend, waarbij het aantal eetmomenten toeneemt, in veel landen is dit allang geen drie meer, maar zes. Alleen dan wel met tussendoor kleine voedzame hapjes, daar spelen wij bijvoorbeeld met kleine sandwiches op in.”
Naar de toekomst toe wil Klaas Fuite de helft van de productie voor de export bestemmen, dit kan omdat er zeker nog groei mogelijk is in Zuid-Europa en de Scandinavische landen.