Veehandel
BBoerkamp
Veehandel
Het bedrijf is in 1963 door Bennie Boerkamp opgericht. Hij begon zijn eenmanszaak ‘Veehandel Bennie Boerkamp’ met een paar kalfjes die hij met de fietskarretje bij elkaar verzamelde. In de jaren zeventig start het bedrijf met de import en export van kalveren en doet zaken met Duitsland, Frankrijk, Italië en Tsjechië. Sinds 2010 staat zoon Bart Boerkamp aan het roer en ligt de focus vooral op kalveren import uit Duitsland. Boerkamp is een echt familie bedrijf met korte lijnen. De totale bedrijfsomzet zit zo jaarlijks om de 30 miljoen.
In Europa worden jaarlijks ongeveer 28 miljoen kalveren geboren. Daarvan is ongeveer 20% bestemd voor de kalverhouderij. Ongeveer de helft van alle geboren kalveren zijn stiertjes, een boer kan daar niets mee. Maar ook worden op de markt vaarsjes aangeboden. Niet elk vrouwelijk kalfje heeft namelijk de potentie in zich om een goede melkkoe te worden en bovendien kan de boer zijn veestapel niet oneindig laten groeien.
De aankoop van kalveren heeft Boerkamp geheel in eigen hand. Een select groepje mensen is bij Boerkamp verantwoordelijk voor het sorteren en aankopen van de kalveren. De chauffeurs maken onderdeel uit van deze groep. Zij weten daardoor precies wat ze in de wagen hebben en zijn een waardevolle informatiebron voor de afnemers.
Bijna alle veetransport gebeurt met eigen transport. Dit zijn wagens die tot de laatste standaard zijn uitgerust. De wagens worden zo dik mogelijk ingestrooid en dun beladen om de kalfjes een zo goed mogelijke start te geven. Al het mogelijke wordt er aan gedaan om de kalveren een zo diervriendelijk mogelijke start te geven . Boerkamp streeft ernaar de meeste kalveren zo snel mogelijk in Nederland op stal te krijgen. Boerkamp werkt samen met de boer samen aan een zo hoog mogelijke comfort voor de kalveren. De kalveren komen bij stallen waar contacten mee afgesloten zijn, of worden direct verkocht aan derden.
De meeste kalveren vinden na opfok hun weg naar de witvlees- en de rosévleessector. De Veluwe is het belangrijkste klavercentrum van Nederland. Zo’n 2/3 deel van alle houderij van kalveren vindt hier plaats. De reden is het zeer zachte water van de Veluwe waardoor je mooi wit vlees krijgt. Daarnaast is Apeldoorn met haar vele slachterijen ook de kalfsvlees hoofdstad van de wereld.