Handel in granen, zaden en peulvruchten

Bema Commodities

Handel in granen, zaden en peulvruchten

Bema Commodities koopt Europese granen, zaden en peulvruchten zo kort mogelijk bij de bron in. Meestal bij inkoopcoöperaties en soms in Oost-Europa ook rechtstreeks bij grote landbouw bedrijven. Belangrijke inkoopgebieden zijn Duitsland, Polen, Frankrijk, Roemenië, Litouwen en Denemarken. Het bedrijf richt zich op drie productgroepen: conventionele granen, biologische granen en handelsproducten als hooi, stro of substraten voor biogasinstallaties. Het zwaartepunt ligt op conventionele granen als tarwe, gerst, rogge, haver, mais, erwten en veldbonen. Daarnaast wordt er sterk gefocust op specialties als bijvoorbeeld Europese lupinen, Europese sojabonen, zonnebloempitten en spelt. Dit alles wordt ook als biologisch product verhandelt waarbij altijd het doel is om de juiste kwaliteit voor de juiste prijs bij de klant te krijgen.

Reputatie erg belangrijk

Directeur Jeroen Schoneveld: “de belangrijkste functie die je als graanhandel hebt is het overbruggen van tijd en afstand. Veel van onze klanten bestaan uit grote voedselverwerkende industrieën, maalderijen en diervoederproducten. Het op tijd leveren van de afgesproken hoeveelheid in de juiste kwaliteit is erg belangrijk. Veel wordt just in time geleverd en wij moeten zorgen dat de supplychain gevuld blijft, ook in situaties waarin vraag en aanbod in onbalans zijn”. Bema Commodities heeft hierin een goede reputatie omdat er altijd een oplossing wordt geboden. Dit is ook de reden waarom de jaarlijks afzet van 80.000 ton graan groeit.

Een belangrijk onderdeel van het succes van Bema Commodities valt te wijten aan het de juiste logistieke partners waarmee samengewerkt wordt. Het meeste transport gaat over de weg waardoor verkeers- en weersinvloeden direct van invloed zijn op de afleverperformance. Door snel te schakelen en de inkoop verspreid over Europa te doen wordt er voor gezorgd dat de aflevering aan klanten niet in het gevaar komt. Op specifieke trajecten uit met name Oost Europa wordt ook vaker gezocht naar gecombineerde logistieke oplossingen door gebruik te maken van transport per binnenvaartschip, regionale op- en overslag en transport over de weg voor het laatste stukje naar de klant. Door gebruik te maken van een eigen opslagfaciliteit wordt de flexibiliteit vergroot, het transport efficiënter en de hele supply chain duurzamer.

Het nakomen van gemaakte afspraken en het bieden van creatieve oplossingen in uitdagende periodes zorgt voor positieve mond-op-mondreclame wat resulteert in nieuwe aanwas van klanten in binnen- en buitenland. Ongeveer 15 tot 20% van de afzet wordt geëxporteerd, groei zal met name hieruit komen.

Export landen

België | Duitsland | Frankrijk |

Incidenteel | Andere landen

Ceo

Bema Commodities | Jeroen Schoneveld