Coöperatie onder melkgeitenhouderijen

CBM

Coöperatie onder melkgeitenhouderijen

In 1984 werd de melkquota in Nederland ingevoerd. Als gevolg hiervan werd het moeilijker om meer koeien te gaan houden. Geiten konden gehouden worden zonder quota. Als gevolg daarvan ontstonden de eerste geitenhouderijen. In het begin was dit nog kleinschalig maar al snel veranderde dat. Met de schaalvergroting ontstond ook de behoefte onder de geitenhouderijen om de krachten de bundelen, met name op commercieel gebied. Zodoende werd in 1986 de Coöperatieve Belangenvereniging Melkgeitenhouderij Midden Nederland opgericht (CBM). Met 85 leden is het inmiddels uitgegroeid tot de grootste coöperatie onder melkgeitenhouderijen in Nederland met een omzet van 64 miljoen euro (2020).

Net als elke coöperatie is er een bestuur. Dit bestuur wordt krachtig ondersteund door een team van drie personen die zorgen voor de afzet van de melk tegen een goede prijs. Deze afzet is in de loop van de jaren sterk gegroeid. Was dit bij de start 0,3 miljoen kilo per jaar, in 2020 was dit 85 miljoen kilo geitenmelk. In relatief korte tijd is in Nederland een geitenmelkindustrie ontstaan die internationaal veel respect afdwingt. De zuivel in Nederland staat internationaal aan de top en de geitenmelk is daar een integraal onderdeel van.

Dit vindt met name ook zijn weerslag in de afzet. Er wordt geleverd aan vooral melk- en kaasfabrieken in Europa. Het meeste, ongeveer 80%, blijft in Nederland. Veelal worden hiervan geitenkazen gemaakt die vervolgens over de hele wereld worden afgezet. Zo wordt geitenmelk geleverd aan FrieslandCampina en dit maakt hier geitenkazen van. Dit gaat vervolgens naar ruim 70 landen. Ausnutria uit Ommen produceert babyvoeding van geitenmelk die veel naar China gaat (40%). Geitenmelk staat daar in een hoger aanzien dan het al gewilde koeienmelk.

Directeur Wim Brilman van het CMB: “we zijn trots op onze leden. Als we een vergelijking maken met omliggende landen springen zij er qua innovatie en ondernemerschap ver boven uit. Zo levert een gemiddelde melkgeithouderij in Frankrijk 100.000 kilo melk, onze leden leveren gemiddeld het tienvoudige ervan. Ook wordt de wetenschap actief betrokken bij het houden van geiten om dierenwelzijn en hoge productie van melk hand in hand te laten gaan.

Verder zien we dat veel melkfabrieken in de landen waaraan we leveren de focus totaal niet op export hebben. Dat doen we in Nederland als handelsland toch veel internationaler, 80% exporteren we. Dit maakt ons ook minder kwetsbaar in de afzet”.

CBM

Export landen

Direct | Duitsland | Frankrijk | Oostenrijk | Polen | Spanje

Indirect | Meer dan 70 landen

Directeur

CBM | Wim Brilman