Energie-adviesbureau

CCS

Energie-adviesbureau

CCS Energie-advies is in 1997 door René Cornelissen is opgericht. Het initieert en adviseert bij energieprojecten op het gebied van warmte, biogas en Warmte Kracht Koppeling (WKK). De missie is het realiseren van rendabele energieoplossingen door een vernieuwende aanpak met een focus op kleinschalige technieken. Daarbij biedt CCS een complete oplossing voor het energievraagstuk, van het aanvragen van offertes en subsidies tot en met de bouwbegeleiding, directievoering en nazorg. Bij CCS werken vijftien personen.

Veel agrokennis
Binnen CCS is veel kennis aanwezig over de agrarische sector. Zo is CCS actief met biogasinstallaties op boerderijen. Tot nu toe was alleen mest vergisten niet rendabel, maar met nieuwe regelgeving en een nieuwe generatie vergisters is dit wel rendabel. Een van de projecten is de samenwerking met acht boeren in deze regio, die met ieder een eigen mestvergister, middels een biogashub (een collectieve biogasleiding) straks ongeveer één miljoen m3 biogas opwekken als vervanging voor aardgas. Chemiebedrijf Byk Cera is de eindafnemer van het geproduceerde biogas.

Bio-Up
Voor agrariërs waar een biogashub geen optie is, heeft CCS de Bio-Up ontwikkeld. “Op boerderijschaal wordt biogas uit mest opgewaardeerd tot groen gas. Een unieke ontwikkeling. De eerste installatie in Nederland loopt al bijna 5 jaar en wij zijn hard met de uitrol in zowel Nederland als het buitenland bezig”, vertelt René.

Project Ghana
In Ghana is CCS bezig een project op te zetten om gassen die vrijkomen op stortplaatsen af te vangen en om te zetten in energie. René Cornelissen: “Nu verdwijnen de biogassen vanuit de stortplaats in de atmosfeer en dat is zonde en ook nog eens schadelijk. Met een relatief eenvoudige oplossing kunnen we deze afvangen en er energie mee opwekken. Hiermee wordt straks de naburige bierbrouwerij van Guinness in 60% van haar energiebehoefte voorzien. Het is ook nog eens een hele stabiele energieleverantie in een land waarin dat niet vanzelfsprekend is en waar energie duur is”.

Biogas buitenland
CCS verwacht de groei van de afgelopen jaren in de toekomst voort te zetten. Naast groei in Nederland staat de buitenlandse expansie op de agenda. Naast Afrika met de focus op Ghana, is ook export van de Bio-Up naar landen als Italië en Frankrijk een doel. “De prijs van aardgas ligt in beide landen hoog en met ons product Bio-up (groen gas als vervanger voor aardgas) zijn wij een interessante partij”.

CCS

Export landen

Ghana

Contact

Ceo

CCS | Rene Cornelissen