Bierbrouwerij

Davo Bieren

Bierbrouwerij

In 2012 lanceerden de vier vrienden Frits Lutgerink, Arnoud Pijpker, Marijn Kroon en Jos Schmitz hun eerste DAVO bier. Destijds begonnen met brouwen in de eigen keuken en al snel verhuisd na een brouwerij met een overcapaciteit die niet gebruikt werd. Ook dit werd te klein toen was al duidelijk dat Deventer en DAVO toe waren aan een eigen brouwerij. Dankzij de steun van meer dan 300 Deventenaren werd met behulp van crowdfunding de eigen bouwerij gefinancierd en neergezet in 2016. De stadsbrouwerij gecombineerd met een eigen proeflokaal, winkel en grote biergarten. is inmiddels uitgegroeid tot de hotspot van Deventer en omgeving.

Het succes is voor een belangrijk deel bepaald door de kwaliteit van de bieren. Binnen drie jaar werden er prijzen gewonnen met de Wiezenbock (Silver Brussels Beer Challenge/Pint Zilver categorie speciaalbock) en de Tripel (Bronze Dutch Beer Challenge). De bieren worden gebrouwen volgens de eigen “Three pint rule” of te wel: na drie pints moet je het bier nog steeds lekker vinden. Stoere bieren in balans zonder gekke toevoegingen als pepers en dergelijke. De bieren worden geserveerd in het eigenproef lokaal in Deventer en inmiddels ook in het eigen proeflokaal in Arnhem (2018) en Zwolle 2020).

In de locatie Deventer staat ook de brouwerij. Begonnen is met 2 grote ketels van 1.000 liter en inmiddels staan er vier ketels. Dit is nog niet voldoende om aan de groeiende vraag te voldoen. Reden waarom er onder eigen receptuur ook elders gebrouwen wordt. De bieren vinden hun weg naar de horeca en naar slijters en supermarkten in de regio. Trots is DAVO op het contract met Jumbo Supermarkten, in ruim 400 Jumbo vestigingen is het DAVO bier inmiddels ook te verkrijgen.

De eigen webshop ondersteunt de verkoop ook en is er onder andere verantwoordelijk voor dat de DAVO bieren inmiddels ook hun weg naar het buitenland hebben gevonden. De online omzet groeit sterk en via dit kanaal verwacht DAVO veel meer bier te kunnen verkopen. Ook in het retailkanaal is DAVO bezig meer verkooppunten te gaan realiseren.

Voor de komende jaren denkt DAVO aan opening van proeflokalen in andere middelgrote steden in Oost-Nederland. Dit is goed voor de merkbeleving en de naamsbekendheid. Voor de wat verre toekomst is de droom een eigen productiebrouwerij te starten.

Export landen

België | Duitsland | Zwitserland | Italië | Noorwegen

Ceo

Davo Bieren | Frits Lutgerink | Arnoud Pijpker | Marijn Kroon | Jos Schmitz