Ontwerp en productie van bodems

De Plaatijzerindustrie

ontwerp en productie van bodems

De Plaatijzerindustrie BV

De Plaatijzerindustrie is een familiebedrijf met een ontstaansgeschiedenis die bijna honderd jaar terug gaat in de tijd. In 1920 is het bedrijf opgericht en jarenlang was de onderneming actief als apparatenbouwer en bodemproducent. Tegenwoordig ligt de volledige focus op het ontwerp en de productie van bodems.

Pers- en dieptrekgereedschappen

De Plaatijzerindustrie kan metalen platen buigen, bollen, forceren, persen en dieptrekken tot bollen cq bodems met diameters variërend van enkele centimeters tot vier meter. Daarmee is de Plaatijzerindustrie uniek in Nederland, niemand anders heeft deze mogelijkheid. De grootste schat van het bedrijf zijn de vele honderden stempels en matrijzen in verschillende diameters, die in de loop van de jaren gemaakt en gebruikt zijn. Bij een nieuwe order kan vaak een eerder gebruikt stempel/matrijs ingeschakeld worden. Dat scheelt in de gereedschapkosten.

De door grote, zware persen (250 ton,400 ton en 1.000 ton) gevormde platen/schijven worden veel gebruikt als tankbodems. Daarbij moet je denken aan gier-, bier- en melktanks, silo’s, tankwagens, drukvaten en destillatiekolommen maar ook aan kleinere gebruiksvoorwerpen als frituurpannen en vuurschalen. Deze gebolde platen worden aan veel verschillende branches geleverd. Directeur Van Reekum geeft een opsomming: “Offshore, scheepvaart, agro, zuivel, transport, petrochemie en de bouw; eigenlijk alles waarbij opslagtanks gebruikt worden”.

Naast tankbodems worden gebogen platen/schijven ook gebruikt bij onder andere landbouwploegen, vuurschalen voor in de tuin of terras, vlindermachines voor het egaliseren van betonvloeren en voor kunstprojecten. Bijzonder is ook dat de Plaatijzerindustrie de koppen van de meerpalen in de nieuwe zeehavensluis van IJmuiden heeft geleverd.

Unieke RVS wereldbol

Naast repeterende opdrachten voor standaardproducten worden er ook “specials” geproduceerd. Dit is een op maat product dat zich onderscheidt in grootte of productiewijze. Als voorbeeld noemt Van Reekum een klant in de Rotterdamse haven. Op een nieuwe locatie wilde deze klant als blikvanger een grote wereldbol bij de entree. Met de kennis en kunde van de Plaatijzerindustrie is vervolgens een vier meter hoge wereldbol geproduceerd en geplaatst op de Tweede Maasvlakte. Een miniatuurversie ervan is geschonken aan Koning Willem Alexander en een exemplaar siert het bureau van Van Reekum.

De Plaatijzerindustrie levert standaardbodems uit voorraad en klant specifieke bodems aan ruim 2.000 verschillende klanten in tal van sectoren. Dit vermindert de kwetsbaarheid van het bedrijf wanneer het in bepaalde sectoren niet goed gaat. Van Reekum: “ Zo zijn we bijvoorbeeld minder afhankelijk van één industrie sector.

Export landen

België | Duitsland | Zweden | Denemarken | Ierland | Verenigd Koninkrijk

Ceo

De plaatijzerindustrie | Gerard van Reekum