Handelskwekerij

Dutch Greenroof

Handelskwekerij

Dutch Greenroof is een tweede generatie familiebedrijf in Holten. Het is gestart als kwekerij en doorgegroeid als handelskwekerij en specialist in groendaken. Tot het assortiment behoren sedummatten, -pluggen en –stekken, maar ook andere planten kunnen geleverd worden. De sedumproducten, per jaar zo’n 3 hectare, worden zelf op voorraad gekweekt.

Door heel Europa

De planten worden geleverd aan zowel de particulier, veel in de eigen regio, als ook aan zakelijke klanten. Bij de particulier en de zakelijke eindklanten met de eigen daken worden de greenroofs vaak turn key opgeleverd. De losse onderdelen van een greenroof zoals daktuinsubstraten, diverse soorten drainagematten, dakrand-profielen, antiwortel doeken, de planten, de onderstellen en bevestigingssystemen worden veelal aan de tussenhandel geleverd. Dit zijn veelal hoveniers, tuincentra, bouwmarkten of collegabedrijven zonder eigen kwekerij.

Geholpen door de goede reputatie van Nederland als kwekerijland en de uitstekende online vindbaarheid wordt in toenemende mate geëxporteerd naar landen in Europa. Dit loopt uiteen van Finland, Zweden, de Baltische staten, Polen, Slowakije tot aan een politiebureau in Gibraltar aan toe. Dichter bij huis zijn voorbeelden te zijn bij Tauw Deventer: 325 m2 en het groene dak op het Deventer Ziekenhuis.

Vele voordelen

Met een groendak of groengevel wordt een goede bijdrage geleverd aan het milieu en de portemonnee. Het belangrijkste voordeel is dat het de dakconstructie beschermt en daarmee de levensduur van het dak verlengt. Een bitumen dak kan tijdens hete zomers wel 80ºC worden en ’s winters afkoelen tot –20ºC. Een verschil van maar liefst 100ºC. Bij een groendak is het verschil maximaal 35ºC. Daardoor ontstaat minder krimp en uitzetwerking. Ook niet onbelangrijk is de gunstige combinatie met plaatsing van zonnepanelen. Deze renderen het best bij een omgevingstemperatuur van 25 graden, een greenroof laat zonnepanelen tussen de 4 tot 8% hoger renderen.

In vier a vijf jaar terugverdient

Het begroenen van een gebouw, dak of gevel vergt een investering die gemiddeld in vier a vijf jaar wordt terugverdiend. Ter indicatie: de aanleg van een extensief groendak kost circa € 50,- per m² en de aanleg van een intensief groendak of daktuin € 125,- per m². Vaak wordt zo’n 50 procent van dit bedrag gesubsidieerd. Voor ondernemers zijn er ook nog de fiscale regelingen: de Vamil-regeling en de MIA.

Export landen

29 landen in Europa | 2 landen in het Midden-Oosten

Ceo

Dutch Greenroof | Rolph Markvoort