Complete elektrische aandrijfsystemen voor bussen en vrachtwagens

E-Traction

Complete elektrische aandrijfsystemen voor bussen en vrachtwagens

Een prachtig innovatief technologiebedrijf met internationale allure. e-Traction ontwikkelt complete elektrische aandrijfsystemen voor (stads)bussen en vrachtwagens. In 1981 opgericht door Arjan Heinen. Hij bedacht een wielnaafmotor genaamd TheWheel, een elektromotor die volledig geïntegreerd is in het wiel. Dit heeft enorme voordelen. CCO Edgar Ooijman licht toe: “Door de directe aandrijving verspilt TheWheel nauwelijks energie en is 15 procent efficiënter dan andere elektrische aandrijfsystemen en zelfs ruim 60 procent efficiënter dan een dieselaandrijving. Bovendien heeft een bus voorzien van onze technologie geen milieubelastende uitstoot en is er meer comfort door de afwezigheid van motorgeluid en trillingen.”

De wielnaafmotoren zijn nu gemonteerd in veel Europese bussen, “Stadsbussen en vrachtwagens zijn op dit moment de meest interessante toepassingen. De grote aandrijving is hiervoor het meest geschikt en de overheid wil naar schoon stadsvervoer. Dit speelt niet alleen in Nederland, maar ook in Europa, Noord-Amerika en Azië. De focus ligt op assemblage van de motoren in nieuwe bussen, met op korte termijn tevens de mogelijkheid van ombouw van diesel bussen naar elektrische bussen om de marktimpact te vergroten.”

Onder Chinese vleugels

Dé groeimarkt voor e-Traction is China. “De e-mobility markt is hier veel verder dan in Europa of Noord-Amerika. In China worden jaarlijks meer dan 450.000 bussen geproduceerd, een markt die minimaal tien keer groter is dan Europa en goed is voor 80 procent van de wereldwijde marktvraag.”

e-Traction en zijn Chinese moeder (sinds 2016) zijn in 2019 overgenomen door de Evergrande Group, een Chinese magnaat met een hele duidelijke focus op New Energy Vehicles . Ooijman is blij met deze ontwikkeling: “Een hele goede partner, ze zijn internationaal georganiseerd, hebben de visie en ze hebben de financiële middelen om te investeren.” Evergrande heeft zich ten doel gesteld een wereldspeler op EV te worden binnen korte tijd.

Innovatiecentrum in Apeldoorn

Ondanks de stappen in China blijft de R&D en technische ondersteuning van e-Traction in Apeldoorn gevestigd. Evenals de productie van de in-wheel elektronica. Op het hoofdkantoor in Apeldoorn werken zo’n ruim 60 personen. De focus lag de afgelopen jaren op R&D en is nu verschoven naar Sales. e-Traction is klaar om de wereld te veroveren.

Export landen

Europa | China | India | Noord-Amerika

Ceo

E-Traction | Edgar Ooijman