Koolstofklei

FIR Humic Clay

Koolstofklei

In Deventer wordt de FIR Humic Clay geproduceerd door Carboworld Manufacturing. De FIR is een koolstofklei die als bijvoerproduct de spijsvertering bij de koe verbetert en daarmee leidt tot minder eiwitgebruik, en daardoor minder “stikstofemissie” en minder mest. Allemaal reeds in de praktijk gerealiseerd en uitvoerig onderzocht!

Het ontstaan

Eerder was de overheid niet bereid om management-maatregelen te betrekken in de stikstof-en andere mestwetgevingen. Dat gaat nu veranderen, omdat er meer mogelijkheden gaan komen om real time op het melkveehouderijbedrijf de emissies te meten. Hierdoor kan een veehouder weer ondernemer worden en niet regels opvolgen, maar naar doelen toe werken. Zelf zien wat werkt.

Recent kwamen innovaties juist als weinig belovend in beeld. Groen-label milieu stalvloeren bleken niet beter dan de oude vloeren. Het wetenschappelijk WUR testprotocol blijkt simpelweg GEEN rekening te houden met de kwaliteit van de mest. En dan vooral de mate van te verwachten emissies uit de mest. De mest zelf blijft vreemd genoeg buiten het onderzoek. De olifant in de kamer vergeten.

Milieu brengt geld op: Goede milieutoepassingen brengen netto geld op. Te veel ammoniakverlies is een teken dat er geen optimale situatie is. De FIR-toevoeging aan het veevoeder kost een kwartje per dier per dag (melkkoe). Opbrengst aan de eiwit efficiëntie ligt op € 0.75 – € 1.50. Daarnaast zorgt een betere vertering voor meer dierenwelzijn, en dus ook haar gezondheid.

Onderzoek De diergeneeskunde faculteit Utrecht, hogeschool CaH/Aerius, De GD, het van Hall Instituut in Leeuwarden, allen onderzochten door de jaren heen in de praktijk de resultaten net FIR in de praktijk.

De werking van de FIR Humic-Clay is dat het natuurlijke bacteriedodende stoffen die ontstaan uit de spijsvertering inactiveert. Het gaat daarbij om natuurlijke bacteriedodende stoffen die van nature in de voedervezels zitten (dus ook bij biologisch). Deze stoffen remmen de vertering. Hierdoor wordt het voer beter benut en komt er beter verteerde mest uit het dier.

De koe is “topsporter” met veelal 30 tot 40 kilo melk per dag. Daartoe wordt de spijsvertering, zoals de darmen flink op de proef gesteld. Door de extreem fijne FIR vormt zich bovendien een darm beschermend (bacterie) slijmlaagje. Omdat waar de FIR zit ook nuttige bacteriën zich sterk vermeerderen.

Door deze betere voorvertering in de pensmaag ontstaat een hoger aanbod van microbieel eiwit. Microben kunnen plantaardige eiwitbouwstenen meer dierlijk maken, waardoor meer melk kan worden geproduceerd. Hierdoor kan het darmverteerbaar eiwit in de vorm van speciale aminozuren in het rantsoen worden verlaagd. Dit heeft als gunstig bij-effect dat veelvoorkomende Aspergillus schimmels af die de weerstand van het dier ondermijnen minder goed kunnen groeien in de darmen. Dit voorkomt weerstandsproblemen bij het dier.

Export

De FIR wordt in Deventer geproduceerd voor de Agro-handel. De helft van de geproduceerde FIR gaat naar het buitenland waarbij Duitsland voorop. FIR-Humic Clay is een Europees gepatenteerd product en is er ruimte voor verdere groei. Dit zal uit het binnenland komen maar ook door groei in Duitsland, België, Frankrijk en Denemarken. Koch zoekt nog wederverkopers, vooral in Nederland, België en Duitsland.

Export landen

Duitsland | België | Frankrijk | Denemarken