Water & Techniek

Henk van Tongeren

Water & Techniek

Wat in 1949 begon bij één loodgieter (Henk van Tongeren 1912-1986 is nu uitgegroeid tot de marktleider in Nederland op het gebied bronbemaling, boren en innovatieve (grondwater)technieken. Het derde generatie familiebedrijf Henk van Tongeren Water & Techniek Zet water aan het water en zit zelf ook niet stil. Het bedrijf telt inmiddels 150 medewerkers.

De corebusiness van het bedrijf is er voor te zorgen dat aannemers, wegenbouwers, overheden droog en veilig kunnen werken en gebouwen van water te voorzien. Het bedrijf heeft bij tal van grote infrastructurele werken p9ompen en mensen mogen leveren. We noemen daarbij de ondertunneling van de A2 bij Maastricht (duurde vier jaar), de A9 Gaasperdammerweg en de N31 bij Harlingen. Ook vindt steeds meer werk plaats in het buitenland. Zo zijn de medewerkers regelmatig te vinden op bouwlocaties bij Bremen, Berlijn en Potsdam. Een mooie klus werd ook in Frankrijk uitgevoerd. Een uitbreiding van de Parijse metro was nodig om het toekomstige olympisch dorp er op aan te kunne sluiten.

Overheden worden ondersteund met watermanagement dat in deze veranderende klimatologische omstandigheden steeds belangrijker wordt. Er zijn steeds meer kortere en heftiger regenbuien en dat stelt nieuwe uitdagingen om dit versnelt te kunnen wegwerken. Zo heeft de gemeente Apeldoorn de primeur van het in eigen beheer ontwikkelde DSI® techniek, waarbij overtollig regenwater niet op het overbelaste riool wordt geloosd maar in de bodem wordt geïnfiltreerd.

Duurzame oplossingen

Het verkleinen van de footprint van technische installaties is een van de speerpunten van het bedrijf. Er wordt waar mogelijk gewerkt op basis van duurzame, groene energie. Ook wordt voortdurend gewerkt aan de ontwikkeling van vernieuwende, duurzame en besparende technieken. Zo beschikken veel pompen over de zelf ontwikkelde Green PowerBox® en Green PowerPanel® waarmee je tijdelijk op elke gewenste locatie kan beschikken over duurzame energie.

Ambities

Het doel van het bedrijf is dé specialistische grondwater aannemer van Nederland te worden. een belangrijke stap hierbij was de overname van het bedrijf Theo van Velzen Grondboortechniek en Bronbemaling die in 2021 werd afgerond. Hiermee verdubbelde het bedrijf in omgeving en telt het nu zes vestigingen verspreid over heel Nederland. Naast een sterke positie in het westen van het land beschikt de groep dankzij de overname ook een eigen ingenieursbureau. Tot de groep behoort ook nog een eigen installatiebedrijf en een bedrijf in Litouwen dat waterzuiveringen produceert.

Export landen

Duitsland | België | Frankrijk | Litouwen

Ceo

Henk van Tongeren | Guido van Tongeren