Tapijtindustrie

HJ Peters Deventer

Tapijtindustrie

Deventer kent een roemrijke geschiedenis van de tapijtindustrie die terug gaat tot 1798, de start van de Koninklijke Deventer Tapijtfabriek. Hendrik Jan Peters is de laatste telg van vier generaties tapijtwevers in Deventer. De kracht van het bedrijf is specialisatie op projecttapijt en kunstgras voor de bovenkant van de markt

Hendrik Jan zag de tapijtindustrie de aflopen decennia sterk veranderen. Hout, laminaat en steen worden populairder. Door technologie steeg de productiecapaciteit van tapijten en daalden de opbrengsten. Reden om de bakens te verzetten. De eigen fabrieken werden verplaatst of gesloten en met specialisatie op projecttapijt en kunstgras werd een nieuwe toekomst aangeboord met regie-productie. Met vaste partners en deelnemingen in productiebedrijven in Nederland en Engeland wordt onder regie van HJ Peters Deventer de productie uitgevoerd. Hierbij ligt tegenwoordig de nadruk op innovatie, met slimmere en duurzamere oplossingen wordt de bovenkant van de markt bedient waar de marges beter zijn.

Over de hele wereld

Het projecttapijt vindt zijn weg naar kantoren, hotels, restaurants en cruiseschepen in ongeveer 70 landen verspreid over alle continenten is projecttapijt van HJPeters geïnstalleerd. Hierbij wordt nauw samengewerkt met handelsagenten terplekke. Door de uitbesteding van de verkoop en externe productiefaciliteit geeft Hendrik Jan meer tijd om zijn grote interesse: R&D. (weer) zelf op te pakken. Dit vindt zijn weerslag bij de tweede productgroep van het bedrijf: kunstgras voor sport en recreatie.

De ontwikkeling en productie van kunstgras is gestart in 1975. Door continu focus te houden op innovatie en duurzaamheid is het bedrijf leidend in de markt. De kunstgrassen vinden voornamelijk hun weg binnen Europa met soms uitstapjes ver weg, zoals Zuid-Korea, Op jaarbasis worden er enkele honderdduizenden m2 kunstgras geleverd , ook aan collega-fabrikanten, waarvoor een Nederlands product een kwaliteits garantie betekent.

Een spin-off van de kunstgrasproductie is het zusterbedrijf Warmgras. Hendrik Jan: “Als ingenieur verbaasde ik mij over speelveldveldverwarming: Ruim 20 kilometer aan buizen onder de grond graven en vervolgens warm water stoken en dit door de buizen pompen. Dit kan toch efficiënter en vooral duurzamer”?. Met partners in binnen- en buitenland is nu een systeem ontwikkeld volgens het “all-electric”principe. Onder het veld komt een textielweefsel waar in metaaldraden zijn verwerkt volgens een gepatenteerd systeem. Het product wordt elektrisch verwarmd. De aanleg en verwarming is veel goedkoper en met plaatsing van zonnepanelen kunnen de gebruikers zelf energie-neutraal verwarmen. De eerste pilots zijn succesvol . Met name liggen de kansen in Scandinavië en andere “koude”landen. En ook systemen voor tapijtverwarming zijn ontworpen.

Export landen

De toekomst voor veldverwarming | de Noordelijke landen | Oostenrijk | Zwitserland

Vloer-, wand- en kasverwarming | Europa

Tribunestoel- of werkkleding verwarming daar waar vraag is

Ceo

HJ Peters Deventer | Hendrik Jan Peters