Modulair Hospitaal

Hospitainer

Modulair hospitaal

Hospitainer

Rolof Mulder startte in 2010 uit ideële motieven zijn bedrijf Hospitainer. Als voormalig hulpverlener zag hij dat de inrichting van ziekenhuizen in ontwikkelingslanden vaak fout ging. Dit had tot gevolg dat een half jaar na oplevering veel zaken al niet meer werkten. Dat moest en kon anders!

Mulder ontwikkelde een modulair op te bouwen hospitaal dat zelfvoorzienend kan opereren als mobiele kliniek.  Er is alleen maar brandstof nodig voor het eigen aggregaat en grondwater dat via de eigen waterzuivering geschikt wordt gemaakt voor gebruik. Het eerste minihospitaal in een container bouwde Mulder zelf. Zeven jaar later heeft Hospitainer meer dan 100 containers gebouwd voor ziekenhuizen in rampgebieden.

Hulpverlening bij rampen

Hospitainer werkt veel voor de Verenigde Naties en andere hulpverleningsorganisaties. Het is van groot belang om snel te kunnen schakelen bij rampen. Daarom heeft Hospitainer een grote voorraad liggen van dertig zeecontainers. Bij oproepen kunnen deze direct overgevlogen of verscheept worden. Het 10-koppige team van Hospitainer zorgt voor vervoer van de container met eigen transportmiddelen naar de plek waar het ziekenhuis moet staan en bouwt deze vervolgens gebruiksklaar op.

Vaak blijven de hospitalen jarenlang staan. Zo staat in de Syrische stad Homs al meer dan vier jaar een hospitaal van Hospitainer. Dit ziekenhuis heeft sindsdien zo’n 50 tot 60 duizend patiënten behandeld. Tijdens de ebolacrisis stuurde Hospitainer drie testlaboratoria en een verpleegcentrum naar West-Afrika. Voor diverse hulpverleningsorganisaties worden ook hospitaalcontainers op schepen vastgelast. Zo transformeert een vrachtschip tot een hospitaalschip. Diverse van deze schepen varen nu in de Middellandse Zee om vluchtelingen op te vangen.

Medisch personeel

Mulder: “Ik geloof sterk dat een bedrijfsmatige aanpak en hulpverlening prima samen gaan. Dit is de nieuwe hulpverlening. Er is ook nog zo veel te doen in de wereld. Zo sterven jaarlijks nog onnodig 300.000 vrouwen in het kraambed”. Hospitainer wil daarom fors uitbreiden in de toekomst. “Mijn doelstelling is de komende twintig jaar 1.500 ziekenhuizen over de hele wereld te gaan neerzetten. Voor de middellange termijn denken we aan het oprichten van een entiteit die een pool gaat opzetten voor direct inzetbare containers en medisch personeel. Vaak staan wij klaar met een ziekenhuis, maar is er nog geen personeel. Kostbare tijd gaat dan verloren en dat is zonde. Sociale investeerders zijn geïnteresseerd om mee te gaan doen in deze pool.

 

 

Export landen

Haïti | Soedan | Irak, Syrië | Turkije | Filipijnen |  Jordanië |  Italië | Frankrijk | Kongo | West-Afrika.

Ceo

Hospitainer | Rolof Mulder