Wasserij

Initial CWS

Wasserij

In Deventer staat bij Initial CWS een zeer bijzondere wasserij. Het extreme lage water- en energieverbruik van deze wasserij trekt bezoekers uit de hele wereld. Plantmanager Wim Groot Zevert vertelt trots: “Onlangs kwam er een delegatie uit Brazilië. Onze leverancier gebruikt deze vestiging als wereldwijde showcase op het gebied van duurzaam wassen. We verbruiken slechts 3,3 liter vers water per kilo wasgoed.” Initial is onlangs gefuseerd met collegabedrijf CWS. “Het leuke was dat de technische mensen van CWS ons energie- en waterverbruik wantrouwden. Dat kon volgens hen gewoon niet.” Wim, lachend: “Ze waren stomverbaasd toen alles precies bleek te kloppen.”

Deventer vestiging in cijfers

In 2012 werd besloten dat elke wasserij van Initial zich zou gaan specialiseren in bepaalde productgroepen. Voor de Deventer vestiging werden dat handdoekrollen en schoonloopmatten. Vervolgens werd er een compleet nieuwe wasserij bedacht en neergezet waarbij de meeste aandacht uitging naar water- en energiebesparing. Die besparingen zijn mogelijk door het water veelvuldig te hergebruiken en overal de restwarmte die in het wasproces vrijkomt, op te vangen en in te zetten voor het wasproces en de bedrijfsruimten. Dit is een continu proces, waardoor er steeds meer bespaard kan worden. Op de Deventer vestiging worden dagelijks 17.000 handdoekrollen gewassen en 3.500 schoonloopmatten. Deze zijn afkomstig uit de Benelux, Noord-Duitsland en Zweden.

Duurzaamheid bij de klanten

Naast het verduurzamen van de eigen productielocatie stimuleert en realiseert Initial CWS dit ook bij haar klanten op het gebied van toilethygiëne. Accountmanager Ellen Wichers-Schreur: “De grootste uitdaging is het gebruik van papier bij het handendrogen na toiletbezoek. Dit levert een onnodig grote afvalberg op. Onze handdoekrollen zijn gemaakt van biokatoen en gaan minimaal 200 keer mee. Tel uit de (milieu)winst!”

Steeds meer bedrijven kiezen voor een toiletgroep met sfeer en beleving. Samen met partners maakt Initial daarvoor een compleet inrichtingsplan voor een dergelijke toiletgroep. Hierbij wordt alles zoveel mogelijk contactloos gemaakt en is er veel aandacht voor duurzaamheid. Een mooi praktijkvoorbeeld is de inrichting van de toiletten in het stadhuis van de gemeente Hellendoorn. Er wordt daar nu fors bespaard op het verbruik van water (-85%), zeep (-53%), afval (-79%) en Co2 (-48%).

Toekomst

Initial heeft geconstateerd dat de binnenlandse markt redelijk verzadigd is. De meeste groei moet daarom uit het buitenland komen. Sinds de fusie met CWS is er op dit gebied nog veel mogelijk.

Export landen

België | Luxemburg | Duitsland | Zweden

Plantmanager

Initial CWS | Wim Groot Zevert