Groothandel in bakkerijgrondstoffen

Inveja Netherlands

Groothandel in bakkerijgrondstoffen

De voorloper van Inveja Netherlands: is opgericht in 1753 als fa. wed. W. Miedendorp, een koopmanshuis in Koloniale waren, specerijen, zuidvruchten en aanverwante artikelen voor bakkerijen in de noordelijke provincies. In 1947 wordt de Fa. L.I. Frank, een fabriek van bakkerijgrondstoffen in Meppel, aangekocht. De ontwikkelingen in Amerika volgend, schakelt de Fa. L.I. Frank vanaf 1950 over op de verwerking van sojaproducten voor de levensmiddelenindustrie. De gunstige ontwikkeling hiervan resulteert in 1967 in de verhuizing naar de huidige productielocatie in Twello. In de tweede helft van de negentiger jaren slaagden Fa L.I. Frank en de Fa. Wed. W. Miedendorp erin een alternatief voor soja aan te bieden: lupine. In 2017 wordt het bedrijf verkocht aan Terrena, een Franse coöperatie. Zij zal verder gaan onder de naam Inveja Netherlands B.V., een groep bestaande uit 50 medewerkers verdeeld over drie productielocaties, twee in Frankrijk en één in Twello (21 medewerkers).

Wereldmarktleider in Lupine Inveja Netherlands B.V. is marktleider op het gebied van lupineproducten. Lupine is een peulvrucht. Lupine wordt onder andere gebruikt in vleesvervangers en als productverbeteraar in brood en bakproducten. Lupine is rijk aan eiwitten, 100% Non-GMO en beïnvloedt de dagelijkse calorie inname op een positieve manier door o.a. het hoge vezelgehalte. Ook bevat het B-vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium en zink. Lupineproducten zijn goed voor je gezondheid omdat ze het LDL-cholesterol verlagen en dat is goed voor de bloedvaten.

In Twello worden naast lupine en soja ook EU-allergeenvrije granen zoals maïs, quinoa en haver verwerkt. Op jaarbasis wordt zo’n 6,5 miljoen kilo aan grondstoffen verwerkt tot halffabricaten. Dit betekent dat vrachtwagens dagelijks dokken bij Inveja Netherlands B.V. om de zendingen variërend van een pallet met 750 kilo tot en met een full truck load van ongeveer 20 ton. Dit vindt voornamelijk zijn weg naar klanten in de EU, maar ook daarbuiten zoals de USA en het Midden-Oosten.

Meer in zet op adviesdiensten

Oorspronkelijk werden de lupine ingrediënten alleen gebruikt in brood- en bakkerijtoepassingen. Tegenwoordig onderzoekt Inveja Netherlands B.V. steeds meer potentieel nieuw gebruik van deze ingrediënten in nieuwe toepassingen zoals vleesanalogen en voedingspillen en -shakes. De rol van Inveja Netherlands B.V. verschuift steeds meer van leverancier naar kennispartner om in nauwe samenwerking met de klant naar nieuwe duurzame recepturen te komen. Hierin valt nog veel te winnen.

Export landen

België | Frankrijk | Duitsland | UK | USA | het Midden Oosten

Incidenteel | Andere landen

Ceo

Inveja Netherlands | Tom Grevers