Jasper Rietman

Illustrator

De Geertruidentuin in Deventer is een broeinest van creatie waar verschillende branches vertegenwoordigd zijn. In het oude ziekenhuiscomplex heeft Jasper Rietman, illustrator en striptekenaar, een atelier.
Een ruimte van 6m2 is zijn domein. Genoeg om te tekenen aan een tafel waarop zijn schetsen aan het papier worden toevertrouwd. Een laptop en een tekenpad, vele pennen en stiften gerangschikt op kleur in een kistje. Een boekenkast met wat tijdschriften en prints tegen de wand.
Jasper: “Genoeg ruimte om mijn dagelijkse tekeningen en strips te maken”. Op een wand achter zijn rug de eerste pagina’s van het stripboek Exodus dat in 2018 verschijnt. De tuin waaiert binnen door de ramen.

Dagbladen
Van The New York Times tot the Guardian, zijn Jaspers prenten geplaatst. Tweewekelijks wordt op zondag de prent voor de Guardian aangeleverd. Een illustratie bij een opiniestuk. Een klus die binnen zes uur wordt gerealiseerd. Na aanlevering van wat schetsen met zijn ideeën voor een prent, wordt door de redactie een keuze gemaakt. Na een fiat kan Jasper de prent uitwerken. Doeltreffend en helder.
Wekelijks een prent voor de Standaard. Naast de Amerikaanse en Engelse bladen en magazines worden ook de Nederlandse dagbladen van zijn tekeningen voorzien. Vaak te vinden in het opinie katern.

Palet
Jaspers kleurpaletten zijn divers en is mede afhankelijk van de opdrachtgever en/of het artikel waarbij de prent wordt geplaatst. Metaforen zoeken voor een sterk beeld, zodat een lezer het artikel kan visualiseren door de prent. Dat is een van zijn doelen. Een illustratie die op zichzelf staat en de tekst versterkt.

Ondernemen
En als tekenaar moet je van meer markten thuis zijn. ‘Je bent ondernemer en moet de wereld laten zien wat je te bieden hebt en welke toegevoegde waarde dat heeft’. Striptekenen is wel een van de belangrijkste facetten binnen zijn werk. Strips die hij ook plaats op zijn website, FB en Instagram zodat de wereld hem kan volgen. Jasper: “Binnen social media kan ik mezelf nog wel verbeteren. Ik weet dat er tekenaars zijn die door het plaatsen van tekeningen via Insta of FB vele opdrachten binnen halen. Een wereld te winnen voor mij en vele anderen”.

Export landen

Duitsland | Verenigd Koninkrijk | Verenigde Staten 

Ceo

Jasper Rietman | Jasper Rietman