Specialist in gas

Kiwa Technology

Specialist in gas

Kiwa Technology, onderdeel van Kiwa N.V., is een onafhankelijk kennisbedrijf op het gebied van energie en water. Van oudsher houden ze zich in Apeldoorn bezig met gas. Directeur Kees Kooijman: “Voor vragen op het gebied van gastechnologie moet je hier zijn. Of het nu gaat om gaskwaliteit, veiligheid, distributie of innovatieve toepassingsmogelijkheden en applicaties. We geven niet alleen advies, maar hebben ook een laboratorium waar we kunnen bouwen en testen. En we kunnen ook nog certificeren, maar dit gebeurt wel door een apart Kiwa bedrijf.”

Steeds internationaler

Kiwa Technology heeft een omzet van circa 10 miljoen euro. De meeste omzet is afkomstig uit Nederland, maar in toenemende mate ook uit het buitenland (ca. 20%). Opdrachtgevers zijn onder andere netwerkbedrijven, energieproducenten, energieverbruikende industrie, fabrikanten van gasapparaten, woningbouwverenigingen en overheden.

Vooral in Duitsland weten ze Kiwa te vinden, met name fabrikanten van gastoestellen. Maar ook Amerikaanse fabrikanten die toestellen in Europa willen leveren. Ze melden zich bij Kiwa om het toestel aan te laten passen voor de Nederlandse markt en het meteen te certificeren. Kooijman voegt toe: “We worden steeds internationaler. Sinds een aantal jaren hebben we ook klanten in Israël en India. Beide landen zijn bezig met de transitie van kolen naar aardgas.”

Kiwa heeft diverse buitenlandse vestigingen, waaronder in Engeland, Italië, Duitsland, Scandinavië en Spanje. Kooijman: “Mede door onze buitenlandse locaties kunnen we sneller stappen zetten in een land en hebben we beter inzicht in de lokale markten. Via ons netwerk hadden we in Italië een aantal jaren geleden een project vanwege onze specifieke kennis over gaslekken.”

Duurzame innovaties

Kiwa is betrokken bij verschillende innovatieve energietoepassingen, zoals Power-to-gas. Kun je elektriciteit omzetten in waterstof of methaan en met deze gassen het aardgasnet bijvoeden om zo gebouwen te verwarmen? Bij een demonstratieproject op Ameland heeft Kiwa onderzocht wat dat doet met het netwerk en het toestel. Kiwa Technology was ook betrokken bij de ontwikkeling van het nieuwe prototype waterstofauto van BMW. Als partner van BMW, leverde Kiwa een veiligheidssysteem dat een overschot aan waterstof dat vanuit de tank kan vrijkomen, omzet in waterdamp.
“We staan aan de vooravond van een behoorlijke verschuiving richting duurzaamheid. Dit biedt enorme kansen en we zetten graag onze kennis en ervaring hiervoor in”, aldus Kooijman.

Export landen

Duitsland | België | Verenigd Koninkrijk | Italië | Spanje | Scandinavië | USA | Israël | India

Ceo

Kiwa Technology | Kees Kooijman