Pure Africa

Koffie

In 2012 richtten Ando Tuininga en Justus Bijlsma hun bedrijf Pure Africa Coffee op. Pure Africa verkoopt kwaliteitskoffie uit drie Afrikaanse landen: Ethiopië, Rwanda en Burundi. Terwijl bijna heel Nederland koffie uit Zuid-Amerika drinkt kiezen beide ondernemers voor koffie uit de landen waar de koffiebonen oorspronkelijk vandaan komen omdat koffie hier net iets zachter van smaak is.
De koffiemerken van Pure Africa luisteren naar namen als Vurige Krijger, de Bergkoning, Wildebras en Allemansvriend. De namen geven een goede indicatie wat je qua smaak mag verwachten. Ando: “We leveren veel aan kantoren die bewust kiezen voor kwaliteitskoffie voor hun gasten en medewerkers. Dit zijn er momenteel zo’n 250 verspreid over het hele land. De ambitie is om het aantal in 2020 te laten groeien tot 1.000 klanten. Daarnaast beschikken we ook over een showroom in Deventer waar we de consument kunnen adviseren over de koffiemachines van het Zwitserse merk Jura”.

MVO-concept
Naast de keuze voor Afrikaanse koffie valt ook het MVO-concept van Pure Africa op. Van elke verkochte kilo koffie gaat 1 euro naar microkredieten in de landen waar Pure Africa de koffie vandaan haalt. Bijzonder is dat Pure Africa dit geheel zelfstandig met een lokale Afrikaanse bank heeft opgezet. De rentepercentages zijn daardoor niet de gebruikelijke 25% maar slechts 6%. 40 ondernemers hebben op dit moment een Pure Africa financiering. Dit zijn voor 80% koffieboeren die hun plantage willen uitbreiden en professionaliseren. Alle aflossingen worden opnieuw geïnvesteerd zodat een revolverend fonds is ontstaan.
Lokaal in Deventer heeft Pure Africa het initiatief genomen tot het project ‘Deventer koffieresidu’ waarmee het koffie afval van 30 bedrijven wordt ingezameld. Hiermee zal in 2018 een lokale ondernemer een oesterzwamkwekerij starten op basis van koffieresidu.
Op basis van de MVO-prestaties is Pure Africa in 2017 verkozen tot Deventer MVO-onderneming van het jaar.

Koffiezaak Rwanda
Een bijzonder nieuw project is de start van een koffiezaak in Kigali, Rwanda. Samen met een lokale partner wordt een horecazaak inclusief een groot terras op een goede locatie in 2018 geopend. De verwachtingen zijn goed. Bij succes is het de bedoeling meer koffiezaken in deze regio te gaan openen.
Buitenlandse groei
Naar België wordt al enige tijd geëxporteerd. Naast groei in Nederland wil Pure Africa ook groeien in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië.

Export landen

België | Rwanda

Ceo

Pure Africa | Ando Tuininga