Leverancier van groene energie

Pure Power & Energon

Leverancier van groene energie

In Huize Enkstein midden in het dorp Voorst zijn twee bedrijven gevestigd die complementair op elkaar werken. Beide bedrijven zijn in 2011 opgericht door Jan Boone. Jan heeft zijn hele werkzame leven in de recycling gewerkt ( VAR ) en startte in 2011 beide bedrijven op met als doel Nederland te helpen van het gas af te komen.

Houtpellets

Pure Power is leverancier van houtpellets met een stabiel aanbod van duurzame houtpellets van hoge kwaliteit. De pellets komen van zagerijen uit Duitse productiebossen. Zaagsel uit deze zagerijen (wat anders een afvalproduct is) worden samengeperst tot korrels. Naast dat deze korrels duurzaam zijn, hebben ze ook een hoge kwaliteit. De verbranding is beter met hoger rendement en veel minder as dan andere pelletkorrels. Als eerste ENplus gecertificeerde leverancier van houtpellets in de Benelux is Pure Power een gerenommeerde speler in de markt voor zowel particulier als de zakelijke markt.

Maken van de businesscase

Energon biedt bedrijven en publieke organisaties in Nederland totaaloplossingen aan voor het snel en probleemloos overstappen op duurzame warmte. Het produceren van warmte uit biomassa levert naast milieuwinst substantiële kostenreducties op, ook zonder subsidie. Daarnaast is de prijs van biomassa al vele jaren stabiel, in tegenstelling tot de gasprijs die naar verwachting in de toekomst zal blijven stijgen. Het verbranden van houtpellets geeft een stookrendement van 97% en stookt ook 40 keer minder fijnstof uit dan verbranding via een open haard of houtkachel.

Voorbeeld dat spreekt

Pure Power levert aan zo’n 1.000 klanten houtpellets. Dit zijn veelal zwembaden, (productie)bedrijven of appartementen complexen. Gezien de huidige energieprijzen is substitutie van bijvoorbeeld aardgas door houtpellets voor vele bedrijven voordelig (ook zonder subsidies). Een mooi voorbeeld is het gasloos maken van drie appartementen complexen met gezamenlijk 380 appartementen. Energon maakte de business waarbij voor een éénmalige investering van 1,2 miljoen euro alle appartement voortaan via biomassa van warmte worden voorzien. Deze is in minder dan acht jaar terug verdiend en daarna zorgt het voor 30% lagere energielasten dan stoken via aardgas.

Toekomst

Jan Boone verwacht met beide bedrijven te zullen groeien. De groei was stevig de afgelopen jaren met gemiddeld 30% per jaar. Er is helaas door een tendentieuze reportage in programma Zembla en onwaar beeld ontstaan over inzet van biomassa. Zodra dit door feiten (o.a. TNO-rapportages en andere wetenschappelijke artikelen) weer wordt rechtgezet, zal het groeipad weer vervolgd worden, gewoon omdat het een prima alternatief voor aardgas is en was.

Export landen

Duitsland

Ceo

Pure Power & Energon | Jan Boone