Medische Technologie

Quirem

Medische Technologie

Quirem Medical is een spin-off van het UMC Utrecht en richt zich op één van de grootste groeimarkten in de medische technologie: interventionele oncologie. Dit specialisme richt zich op de diagnose en behandeling van tumoren door middel van minimaal invasieve en beeld-gestuurde technieken.

Quirem Medical brengt QuiremSpheres® op de markt, een product voor de behandeling van leverkanker. Een dosis QuiremSpheres® bevat zo’n 30 miljoen radioactieve microsferen. Dit zijn hele kleine bolletjes die radioactieve straling uitzenden. De microsferen worden in het ziekenhuis ingebracht via de leverslagader en stromen via de bloedbanen naar de tumoren. De diameter van de microsferen is 30 micrometer en dat zorgt ervoor de bolletjes vast komen te zitten in de bloedvaatjes rondom en in de tumoren. Vervolgens geven de bolletjes hun straling af en vernietigen op die manier het tumorweefsel, terwijl het gezonde leverweefsel grotendeels ongemoeid blijft.

Het QuiremSpheres® product is uniek omdat het de radio-isotoop holmium-166 bevat. Dit zorgt ervoor dat de microsferen na de behandeling goed zichtbaar te maken zijn met SPECT en MR-beeldvorming. Met andere woorden, de arts kan zorgvuldig beoordelen of de tumoren voldoende straling hebben ontvangen en of de patiënt een goede behandeluitkomst kan verwachten. De oorsprong van de holmium bolletjes ligt in het UMC Utrecht, waar meer dan 20 jaar is gewerkt aan deze technologie. Meerdere studies hebben laten zien dat de behandelmethode veilig en effectief is.

In Deventer beschikt Quirem over een productie- en een onderzoekslab. Er werken op dit moment 30 personen bij Quirem. In het onderzoekslab is Quirem ook begonnen met het ontwikkelen en testen van toepassingen voor behandeling van tumoren in hoofd, borst en alvleesklier. Daarnaast heeft Quirem ook eigen software ontwikkeld voor de visualisatie van de bolletjes: Q-suite.

Quirem Medical is sinds 2020 een dochtervan het Japanse medisch-technologische bedrijf Terumo. Terumo is een grote speler in het veld, met 20.000 werknemers en een jaaromzet van meer dan 4 miljard dollar. Quirem kan zodoende gebruik maken van het wereldwijde sales- en marketingkanaal van Terumo, dat actief is in 160 landen. Binnen Terumo zijn momenteel zo’n 50 werknemers actief betrokken met de commercialisatie en verkoop van producten van Quirem Medical. Exportambitie Quirem Medical verwacht via het netwerk van Terumo succesvol te kunnen exporteren naar vele landen. Inmiddels levert Quirem Medical al aan ziekenhuizen buiten Nederland, namelijk in Duitsland, België, Zwitserland, Spanje Portugal, Turkije en Italië. Op korte termijn zal export volgen naar meer Europese landen. Op langere termijn verwacht Quirem Medical eveneens te gaan leveren aan de Verenigde Staten en het Verre Oosten.

Export landen

Duitsland | België | Zwitserland | Spanje | Portugal | Turkije | Italië

Ceo

Quirem | Jan Sigger