Product recalls

RecallDesk

Product recalls

Rutger Oldenhuis, voormalig hoofd Juridische Zaken bij Shimano Europe, is zijn eigen bedrijf gestart dat gespecialiseerd is in terughaalacties, ook wel product recalls genoemd. RecallDesk, zoals het bedrijf heet, is een ‘one-stop-shop’ dienstverlener voor bedrijven met een (potentiële) terugroepactie.

Rutger: “Tijdens mijn carrière bij Shimano ben ik betrokken geweest bij veel internationale en complexe terugroepacties. Gewoonlijk vroeg ons hoofdkantoor in Japan aan het Europese kantoor om hierin het voortouw te nemen. Terugroepacties gebeuren altijd onverwachts en komen nooit goed uit. Toen ik onlangs op zoek was naar een bedrijf dat mij zou kunnen ontzorgen bij het managen van een recall, kon ik geen geschikt noch betaalbaar bedrijf vinden. Daarom heb ik besloten om mijn eigen bedrijf te starten dat deze service aanbiedt.”

Zoals in veel gevallen, maar nog meer voor terugroepacties, is voorkomen beter dan genezen. Het goede nieuws is dat er veel kan worden gedaan om de kans op een terugroepactie te verkleinen.

Rutger: “Het lijkt vanzelfsprekend, maar weet welke eisen er aan jouw producten gesteld worden voordat je deze op de markt brengt. Zorg ervoor dat de producten die je verkoopt voldoen aan de relevante wetten en normen. Dat geldt ook als je “slechts” de importeur bent. Test je producten bovendien regelmatig en audit het fabricageproces. Zorg er ook voor dat dit contractueel gedekt is met leveranciers. Met mijn juridische achtergrond kan ik bedrijven hierbij ook adviseren.”

Soms is het niet duidelijk of een product wel of niet uit de markt gehaald moet worden. Een risicobeoordeling zal dan uitsluitsel kunnen geven. RecallDesk kan daarbij helpen. Voor het geval een terugroepactie niet kan worden vermeden, is het goed om te weten dat een goed uitgevoerde terugroepactie een merk niet hoeft te schaden, maar in plaats daarvan het vertrouwen van klanten juist vergroot. Hiervoor is een goede voorbereiding essentieel.

Rutger: “Wat echt helpt is het hebben van een recall plan, afgestemd op jouw organisatie. Het direct beschikbaar hebben van een recall plan voorkomt stress en bespaart tijd en geld. RecallDesk kan bedrijven helpen bij het opstellen van een recall plan. Een recall training met het beoogde recall team zou het spreekwoordelijke puntje op de i zijn.”

Een terugroepactie loopt al snel in de papieren en kan een zware wissel trekken op het personeel. RecallDesk is gespecialiseerd in het begeleiden of ondersteunen van recalls, van kleinere tot complexe recalls, in Europa en daarbuiten. Ongeacht de grootte van de organisatie en de terugroepactie, RecallDesk kan een oplossing op maat leveren.

Last but not least, onder Nederlands (verzekerings)recht kan een aanzienlijk deel van de recall kosten voor vergoeding in aanmerking komen.

Rutger: “RecallDesk heeft waardevolle expertise en een bewezen staat van dienst met betrekking tot het claimen van recall kosten. Dit zal zeker nog een meerwaarde zijn voor onze klanten.”

Export landen

Wereldwijd | met focus op EU

Ceo

RecallDesk | Rutger Oldenhuis