Ribbink’s specialiteitenbakkerij

Specialiteitenbakkerij

Ambachtelijk, biologisch beschuit

Bij bakkerij Van der Wal-Jolink was op enig moment de vraag naar beschuit zo groot, dat de zoon de bedrijfsleider een afstudeeronderzoek uitvoerde, met als doel om uit te vinden of er markt zou zijn voor een specialiteitenbakkerij. Dit bleek het geval en zo werd de basis gelegd voor Ribbink’s specialiteitenbakkerij. Sinds 2010 is het bedrijf gevestigd in Apeldoorn-Noord en houdt het zich bezig met de productie van ambachtelijk en biologisch beschuit. Het bedrijf heeft dan ook het biologische SKAL keurmerk. Sinds 2014 heeft Ribbink het assortiment stevig uitgebreid. Naast beschuit vervaardigt het bedrijf koeken, knäckebrod, toast, crackers, muesli en granola. Het geheel levert een omzet van een kleine miljoen euro per jaar op, waarmee in totaal negen medewerkers voor zorgen.

Tot de klanten van Ribbink behoort PLUS, helaas tot het einde van dit jaar, daarna werken ze met een andere leverancier. Het vertrek van PLUS laat ook zien hoe lastig het is om voor de grootwinkelbedrijven te werken, als leverancier is er eigenlijk nauwelijks droog brood te verdienen. Het verlies van PLUS als klant wordt meer dan gecompenseerd door de komst van een Europese luchtvaartmaatschappij. Vanaf dit najaar gaat Ribbink namelijk voor deze maatschappij twee miljoen koeken per jaar produceren. Daarmee heeft Ribbink twee airlines als klant, want de KLM ging deze Europese maatschappij al voor. Daar liggen wat de export betreft in de komende jaren ook de kansen voor Ribbink. Er is namelijk een groothandel die 16 airlines belevert en waarmee Ribbink nu in contact staat. Waar Ribbink nu nog voor 90-95% voor de Nederlandse markt produceert, is de doelstelling dat dit, mede door de airlines, in de komende jaren gaat veranderen en die verhouding wijzigt naar 50/50. Naast de airlines gaan de producten onder meer via de biologische groothandel Natudis naar België, Duitsland en Zweden. Met name in Zuid-Duitsland is de vraag naar biologische producten groot, daar ziet Ribbink in de komende jaren zeker ook groeimogelijkheden.

 

 

Export landen

België | Duitsland | Zweden

Ceo

Ribbink’s specialiteitenbakkerij | Mark Ribbink