Ripaplant

Kwekerij

Richard Groot Koerkamp wens van jongs af aan was een kwekerij te starten. In 1992 ontstond hiervoor de kans en startte hij in Wilp als Vof. Dit werd al snel te klein. In 2006 werd het bedrijf verplaatst naar Twello. Zijn vrouw Paula werd mede aandeelhouder en werd de naam veranderd in Ripaplant B.V. Het bedrijf is ruim 8 Ha groot met 2,3 hectare aan glastuinbouw . Bij Ripaplant werken tien professionals in vaste dienst en op piekmomenten komen daar tien tot twintig personen bij. Verder werken er tussen de 10-20 scholieren en studenten.

Ripaplant kweekt jaarrond pot en perkplanten zoals Violen, Primula, Petunia, Muscari, Cyclamen etc. Ripaplant focust zich op de teelt van bijzondere planten en pot plant combinatie’s van bovengenoemde gewassen en niet op de massateelt. Door zelf de planten te telen en ook te innoveren, en ontwikkelen in toegevoegde waarde zoals potten manden in trendy kleuren en designs wordt een unieke positie verworven in de markt. Richard: “hoewel we met 2,3 hectare middel groot zijn, valt dit in het niet bij sommige collega’s in het Westland. Dit maakt dat we voortdurend aan het innoveren zijn om voorsprong te houden. Vroeger deden we veel Geraniums en Fuchsia’s en hangplanten, nu zitten we meer in nicemarkten en dat bevalt ons goed. Met innovaties binnen deze markten zorgen we voor een blijvende voorsprong en bedienen we met het merk Patio-Creations het midden en hogere segment in de markt”.

Levering met plantenbakken

Een van de innovaties die Richard doorvoerde is het leveren van planten met allerlei soorten plantenbakken en mandjes erbij. Ripaplant was een van de eerste kwekerijen die hiermee startte. De plantenbakken laat Richard onder eigen ontwerp en regie produceren in het Verre Oosten. Inmiddels zijn hiervan al meer dan 800 verschillende soorten ontwikkeld. Hiermee is Ripaplant nog steeds uniek. Het produceren van potgeteelde arrangementen in zink, keramiek ,houten bakken en mandwerk gebeurt buiten Ripaplant om slechts zeer kleinschalig.

Dit is voor levering aan tuincentra een uniek en onderscheidend vermogen. In Nederland worden zo veel tuincentra beleverd en export naar het buitenland vindt veelal plaats via expediteurs. Zij hebben weer contacten met tuincentra in andere veelal Europese landen.

Een nieuwe ontwikkeling is dat Ripaplant met een pilot bezig is met levering van diverse soorten houten FSC plantbakken met vogelhuisjes, vlinder en insectenhotels . Dit ziet er veel belovend uit.

Export landen

België | Frankrijk | Duitsland | Oostenrijk | Zwitserland | UK | Scandinavië | Rusland | Dubai

Ceo

Ripaplant | Richard Groot Koerkamp