Verlichting
Roadled
Verlichting
Aad van der Starre heeft in 2004 het bedrijf Freshlight B.V. opgericht. Freshlight staat voor luchtzuiverende ledverlichting. Voordat Aad van der Starre Freshlight oprichtte vond hij ionisatie al interessant en besloot hij zich te gaan concentreren op licht en ionisatie. Hierdoor kwam Aad van der Starre erachter dat lampen een goed vehikel zijn om te ioniseren en zo is Freshlight ontstaan.
Bij deze ionisatietechniek gaan de negatieve ionen zich hechten aan positief geladen deeltjes zoals fijnstof (daarmee ook virussen en bacteriën) en geur. Deze deeltjes slaan neer en zo ontstaat er een schone lucht. De assemblage van de ioniserende ledverlichting wordt gedaan in China. Bij het bedrijf Freshlight werken meer dan 120 personen verspreid over Nederland en in het buitenland.
Zusterbedrijf Roadled werd in 2008 opgericht. Directe aanleiding was een aanbesteding van Rijkswaterstaat voor een extra verlichting op tijdelijke wegafzettingen en voor de bekende reflectorpaaltjes in de bochten van de provinciale wegen. De reden was dat er te veel ongelukken gebeuren. Zo komen ieder jaar wegwerkers om het leven door dat automobilisten hen te laat zien.
Er moest een energiezuinige oplossing komen. Als lichtkundig ingenieur ging Aad met zijn team aan de slag. Het resultaat is een op een wegafzetting en verkeerpaal opschuifbare kap met een ingebouwde solarcel met een LEDlamp met een lens ervoor ter bekrachtiging van het lichteffect.
Aad: “dit product, Roadled HSL (Hybrid Street Light), draait 100 procent op zonne-energie. Een kilometer wegverlichting bespaart € 4.500 euro aan stroom. En de productie en aanleg komt met de ledlamp nog maar op 3 procent van de oude kosten.” Minstens zo belangrijk was dat de veilige verlichting mensenlevens spaart. Dat bewees hij toen Rijkswaterstaat hem een proef gunde in de scherpe bocht van de A12 (Oberhausen) naar de A50 (Apeldoorn). “Jaarlijks gebeurden hier zo’n dertig ongelukken, vooral in de nacht en ochtendschemer. Sinds Roadled er in de vangrail hangt – inmiddels ruim drie jaar – waren er geen calamiteiten meer in de schemering! Ja, dan neemt Rijkswaterstaat je wel serieus”. De gewonnen Accenture Innovation Award bekrachtigde het unieke van het product.
De belangstelling voor het product is groot. Op jaarbasis worden rond 100.000 stuks verkocht en geproduceerd. Deze gaan niet alleen naar het binnenland maar steeds meer naar het buitenland. Zo is de Duitse markt zeer interessant en is een eerste weg in China met de Roadled uitgerust.
Ceo
Roadled | Aad van der Starre