Schoneveld Breeding

Planten

Schoneveld Breeding bestaat sinds 1930 en is specialist in het veredelen van bloeiende potplanten zoals Cyclamen, Primula, Ranonkel en Campanula. Het bedrijf is met ruim 350 medewerkers in Nederland (200) en Tanzania (150) een prominente wereldspeler. Klanten in ruim 60 landen worden dagelijks voorzien van zaden. Op jaarbasis zijn dit zo’n 200 miljoen zaden. Ter beeldvorming: dat past in ongeveer 2 kliko’s.

Het perfecte duurzame plantje

Directeur Peter van de Pol heeft met zijn bedrijf een eigen werkwijze ontwikkeld, waarbij wordt gewerkt aan het perfecte plantje. ‘We passen het DNA van planten aan. We kruisen bijvoorbeeld plantweerbaarheidsgenen in, waardoor planten minder meststoffen nodig hebben en langer mooi blijven’, aldus Van de Pol. ‘Ook werken we aan de genetische opbouw van de plant. Daarmee kunnen we bijvoorbeeld de bladstand en de compactheid aanpassen, variabelen die van grote invloed zijn op de hoeveelheid chemische rem- en bestrijdingsmiddelen die bij de verdere teelt nodig zijn.’

Kruisen en selecteren

Peter van de Pol vervolgt: ‘Het gaat om kruisen en selecteren. Jaar na jaar selecteren we de beste mannetjes en vrouwtjes en die kruisen we. Dat doen we net zolang tot we het ultieme plantje hebben.’ Hij vergelijkt de bescherming van zijn bedrijf met een fiets. ‘Stel dat je een racefiets met een mountainbike kruist, dan krijg je een hybride fiets. Daar kun je vervolgens nooit meer een racefiets van maken. Zo werkt het voor ons ook. Een concurrent kan niet zomaar aan de haal met onze producten, daar gaan jaren overheen.’

Unieke ketensamenwerking voor duurzamere rassen

De diensten stoppen niet na het leveren van het zaadje. Een kwalitatief goed product is een voorwaarde, geen onderscheidend vermogen. Schoneveld Breeding onderscheidt zich door samenwerking met de hele keten. Peter van de Pol: ‘De kweker is het middelpunt, wij ondersteunen met teelt-, marketing- en verkoopadviezen.’ Vanwege deze unieke ketensamenwerking won Schoneveld Breeding in 2014 de prestigieuze award International Grower of the Year 2014.

PlantXperience

Sinds januari 2019 is Schoneveld Breeding gevestigd in het gloednieuwe PlantXperience waar de focus ligt op innovatie, educatie en inspiratie. De nieuwbouw van dit “World Horti Center van Oost-Nederland” legt de basis voor verdere groei van het bedrijf. De omzet wordt echter niet alleen in de gemeente Voorst, maar voor 80% internationaal gegenereerd. ‘We exporteren naar alle continenten en hebben in alle werelddelen medewerkers die de lokale markt goed kennen. Zij zetten de ketensamenwerking die zo belangrijk voor ons is daar voort. Onze aftersales en teeltadviezen gaan de hele wereld over. Groeimarkten zijn Canada, de USA en China.

Export landen

Wereldwijd

Ceo

Schoneveld Breeding | Peter van de Pol