Produceert Schokmonitoren voor vrachtwagens

ShockWatch Europe

Produceert schokindicatoren voor vrachtwagens

ShockWatch Europe B.V.

In 2012 startte Peter van Buren het bedrijf ShockWatch Europe BV. De naam ShockWatch leidt soms tot verwarring. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft de naam niets met horloges te maken. “Wij watchen shocks” aldus Van Buren. Het zijn simpele indicatoren tot en met uitgebreide recorders die je met te vervoeren vracht mee kan zenden. Deze registreren tijd, plaats, temperatuur, vochtigheid, kantelingen en schokken onderweg. Het herleiden van schade tijdens transport wordt zo heel makkelijk en de aanwezigheid van de indicatoren zorgt bij verladers automatisch al voor zorgvuldiger transport en daarmee het voorkomen van schade. Nauwkeurigheid in het transport is vanuit kostenoogpunt ook veel effectiever dan het verstevigen van verpakkingen.

Eerste buitenlandse ShockWatch

Het Amerikaanse bedrijf ShockWatch Inc. (in September 2017 omgedoopt tot SpotSee, Inc.) zocht voor haar eerste buitenlandse vestiging een ervaren persoon om als eerste aanspreekpunt te fungeren voor de lokale klanten en distributeurs en om de markt te vergroten. Omdat Van Buren al sinds 1991 werkte met de producten werd hij gevraagd de vestiging op te zetten voor Europa, Afrika en het Midden Oosten. Sinds de start is het bedrijf flink gegroeid, de omzet van ShockWatch in dit gebied is de afgelopen vijf jaar bijna verdrievoudigd.

Van Buren geeft aan dat heel wat bijzondere transporten zijn uitgerust met de producten van ShockWatch. “Bij eigenlijk alle soorten van transporten waar iets kapot kan gaan, zijn wij wel betrokken geweest. Zo ontdekken wij heel veel zaken voor onze klanten. Uit onze resultaten blijkt onder andere, dat circa 50% van alle transportschade in West-Europa helemaal geen transportschade is, maar pas na aflevering is veroorzaakt en wordt toegeschreven aan het transport. Zo bleek een lading chips telkens verkruimeld aan te komen. Ons product toonde aan dat het probleem bij een bepaalde vulploeg lag. Een transport van bier naar Afrika kwam telkens niet goed aan; wij toonden aan dat dit te wijten was aan een tussenstop in Spanje (terwijl het transport als non-stop was geboekt) waarbij de containers te hard op de kade werden gezet. Maar net zo goed worden bijvoorbeeld televisies, schilderijen, vaccins of grote transformatoren gemonitord met de producten van ShockWatch.

Nieuw product SpotBot

Recentelijk is een nieuw product geïntroduceerd: de SpotBot. Dit low-cost product geeft realtime schokken, temperaturen en actuele positie weer, ook vanuit goed afgesloten ruimten. Gegevens worden via SIM (wereldwijde dekking) naar de Cloud gestuurd. Van Buren verwacht hiermee verdere groei te realiseren bovenop de jaarlijkse afzet van 2,5 miljoen indicatoren en recorders.

Export landen

Wereldwijd

Ceo

ShockWatch Europe | Peter van Buren