Motorolie

Starol

Motorolie

Starol is in 2010 begonnen met de distributie van Shell-smeermiddelen aan automaterialengrossiers. Al snel kwamen daar Castrol en Total bij, zodat de grossiers alle A-merken nu bij één bedrijf kunnen kopen. In dit segment is Starol uitgegroeid tot marktleider in Nederland en België.

Jaren geleden begon de trend onder de grote oliemaatschappijen om met minder partijen zaken te doen en dat gaf ruimte aan nieuwe toegewijde distributeurs. Robert Streppel van Starol dook als oliedistributeur van A-merken (Shell, Castrol, Total) in dat gat.. Waarom hebben oliehandelaren vaak een stroeve relatie met automaterialengrossiers en lukt het Starol wel om als bijvoorbeeld Ambassador Distributor van Castrol door te breken in het grossierskanaal? Robert Streppel: “De grossiers hebben ook wel eens een enkel litertje olie nodig en dat vinden veel oliehandelaren lastig. Ik zag een kans. Met een focus op de automaterialengrossiers concentreerde ik mij alleen op A-merken en alleen op oliën, vetten en koelvloeistof. Dat combineer ik met een grotere service. Dankzij slimme IT-systemen kunnen we dit snel en met klein team en dus lage overhead leveren.”

Van bulk naar kleinverpakking

De juiste olie voor je auto is voor iedereen gemakkelijk te vinden dankzij koppelingen op kentekenniveau. Dat vergemakkelijkt de verkoop. Doordat er steeds meer verschillende oliën zijn, zelfs motortype-specifiek, is de markt verschoven van bulkolie naar kleinverpakkingen. Dat heeft ook de positie van de automaterialengrossiers versterkt, die nu heel vaak kleine verpakkingen (vijf liter) met de onderdelen aan het garagebedrijf leveren. De jaarlijkse afzet van Starol is zo’n 5 miljoen olie. Veel gaat naar Nederland en België en indirect (via Nederlandse distributeurs) gaat de olie ook naar bijna alle continenten van de wereld.

Groei ondanks elektrische auto’s

Starol anticipeert op de opkomst van elektrische auto’s. Robert heeft daarom een tweetal zusterbedrijven opgericht. De ’eén specialiseert zich in het tweewielersegment en de ander in de scheepvaart/industrie. De laatste Protex Oil (overgenomen in 2019) groeit zeer hard. Protex Oil levert aan Shipcenters in de haven van Rotterdam die veelal kleine rederijen van coasters beleveren. Robert is trots op de reputatie die Protex Oil in korte tijd in de Rotterdamse haven heeft weten te bereiken: “we horen vaak: bel Protex maar en dan komt het in orde”. Elk jaar is Starol flink gegroeid, de verwachting is dat dit komende jaren voortgezet wordt.

Export landen

België | Luxemburg | Duitsland

Ceo

Starol | Robert Streppel