Ecologisch bouwen
Strobox
Ecologisch bouwen
Het Deventer bedrijf Strobox is een pionier op het gebied van ecologisch bouwen in combinatie met houtskeletbouw. Het bijzondere zit in het gebruik van het isolatiemiddel stro. Ondernemer Roelof Vosseveld: “een overschakeling naar bouwen met hout heeft een dubbele positieve impact op het klimaat. Enerzijds wordt de CO2-intensieve productie van staal en cement verminderd, anderzijds worden de nieuwe gebouwen een opslagvat van CO2 uit de atmosfeer. De markt voor deze manier van bouwen was aarzelend in het begin, maar nu is de belangstelling groot. Onze orderportefeuille zit boordevol”.
Hoe werkt het?
Direct nadat de architect zijn of haar werk heeft verricht komt Strobox in actie. De bouwtekening wordt vertaald in series van blokken. Als vulmiddel in deze blokken wordt stro gebruikt. Via een speciaal procedé wordt dit onder de juiste druk in de box geperst. “Dit luistert heel nauw, met de juiste dichtheid en droogte wordt niet alleen de ideale isolatie bereikt, maar voldoet het ook aan alle bouwnormen en bouweisen. De blokken worden bij ons op de werkplaats in elkaar gezet en op de bouwplaats als een soort legosysteem in elkaar gezet. Doordat alle elementen van te voren af gefabriceerd zijn, kan op de bouwplaats een bouwtijd van tussen 2 en 14 dagen gerealiseerd worden”. Zo is Roelof met zijn team van tien medewerkers nu bezig een villa van 10x10x10 meter te realiseren, daar ben je dan wel 2 weken mee bezig. Een aanbouw, tuinhuis of tiny house kost minder tijd.
Meer duurzame voordelen
Naast co2 opname zijn er meer voordelen aan een woning gemaakt door Strobox. Je hebt in de winter amper verwarming nodig door de goed isolerende werking. Hoe dat precies in zijn werk zit legt Roelof uit: “kou en warmte hechten aan vocht. Door vocht uit de woning te halen haal je de katalysator van kou en warmte eruit. Dit wordt versterkt door het aanbrengen van leem strucwerk. Leem heeft als goede eigenschap dat het vocht reguleert. Het neemt heel snel vocht uit ruimten op en geeft deze vervolgens langzaam weer af. Dit maakt dat je geen of minder installaties voor ventilatie nodig hebt.
Permanent vakantiegevoel
Een houten woning straalt rust, warmte en een permanent vakantiegevoel uit”. Omdat te ervaren nodigt Roelof de interviewer uit om naar zijn jongste project in Deventer te rijden: De tuinen van Zandweerd. Op het voormalige ijsbaanterrein bouwt Strobox diverse woningen. Daar aangekomen valt direct op dat de huizen zwevend gebouwd staan op schroeffundering met daaronder een dikke laag schelpen. Dit voorkomt dat kou en vocht ophoog de woning intrekt. En inderdaad het bezochte huis gaf een warme vakantie-ervaring, waarbij naast stoere robuustheid ook de hoge geluiddemping opviel.
Veel belangstelling
De eerste jaren was echt pionieren. Normaler wijze start je zo’n bedrijf met een startkapitaal van een half miljoen aan machines en voorraden. Het is Roelof gelukt om door slim te ondernemen Strobox zonder investering te realiseren. De bouw is vrij traditioneel, het kostte in het begin moeite om partijen en ook opdrachtgevers te interesseren. Nu ook nog eens een keer de energieprijzen zijn gestegen is deze wijze van bouw inmiddels net zo duur of goedkoop als traditionele bouw. De markt trekt sterk aan. De eerste projecten waren vaak ver weg en de laatste tijd komen er steeds meer projecten in de regio tot stand.
De toekomst is breedschaling
Strobox verwacht de komende tijd flink te groeien. Dit jaar zijn al acht woningen gebouwd en naar verwachting zal dit op termijn doorgroeien naar 30 a 40 woningen per jaar. Dit zal niet alleen vanuit Deventer gebeuren. Roelof gelooft in wat hij benoemd als breedschalen. Dit betekent meerdere vestigingen opzetten zoals de Deventer vestiging. In veel regio’s is hier vraag naar, we hebben zelfs aanvragen / belangstelling uit België.
Het sociale aspect speelt bij Strobox ook een grote rol.
De belangstelling vanuit andere regio’s is ook ingegeven door het sociale aspect bij Strobox. “Ja, ik ben erkend leerwerkmeester houtbewerking. Ik begeleid MBO-stagiaires, leerlingen van de praktijkschool en ook mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Dat doe ik al meer dan twintig jaar. Al deze mannen en vrouwen (40%) lopen ook bij ons op de werkplaats rond. Omdat we bij Strobox een nieuwe bouwtechniek ontwikkelen, ontwikkelen we daarmee ook bouwers van de toekomst. Dat is mooi om te zien en spreekt andere regio’s ook aan!”