Landbouwmachines

TBL Techniek

Landbouwmachines

Paul te Boekhorst is ruim 25 jaar actief in het ontwikkelen en produceren van voornamelijk landbouwmachines. Sinds 2016 doet hij dit vanuit zijn eigen bedrijf TBL Techniek in Lettele. De productie geschiedt in opdracht van klanten in binnen- en buitenland. Sinds een jaar ontwikkelt TBL ook een eigen lijn landbouwmachines.

Specialisatie Paul gelooft erg in specialisatie: “Je moet specialist zijn, beter is het te focussen op bepaalde machines zodat je tot de top behoort”. Zo heeft TBL veel ervaring opgebouwd met overlaadwagens, baggers en andere machines voor de graanoogst. TBL heeft deze machines ontwikkeld in opdracht van een Zweeds bedrijf. De Scandinaviërs gebruiken de machines zelf en exporteren verder naar andere landen in Europa. De onderdelen van de machines haalt TBL uit heel Europa waarna assemblage gedeeltelijk in Lettele plaatsvindt.

Aangezien ontwikkeling en engineering van machines veel tijd en energie vergt, ontstond de behoefte om onder eigen merk machines op de markt te gaan brengen. Gestart werd met het ontwikkelen van eerstelijns zodenbemesters in verschillende breedtes, variërend van negen tot vijftien meter. De 15 meter brede machine kent een speciale gepatenteerde constructie en is momenteel de enige zodenbemester op de markt in deze breedte. De eerste vijf TBL zodenmesters zijn inmiddels verkocht en Paul verwacht er voorjaar 2019 ongeveer zes tot tien te verkopen.

TBL Care

Bernadette, de echtgenote van Paul, is al zo’n 20 jaar werkzaam in de mondzorg. Daar ontstond de behoefte aan een nieuw type rolstoelkantelaar, zodat rolstoel gebonden cliënten ook op een ergonomische wijze behandeld kunnen worden. De huidige kantelaars voldeden niet aan alle wensen en waren bovendien erg duur. Daarop heeft TBL een nieuw type ontwikkeld welke ook in hoogte verstelbaar is. De eerste TBL kantelaars hebben inmiddels hun weg gevonden naar zorginstellingen, tandartspraktijken en UMC’s. De verwachting is dat het aantal afnemers snel zal groeien. Aangezien dit product branchevreemd is ten opzichte de landbouwmachines, is gekozen voor een aparte bedrijfsunit: TBL Care.

Toekomst

De Duitse markt kan voor de zodenbemester zeer interessant worden. In Nederland is injecteren van mest verplicht en in Duitsland, op Beieren na, niet. Mogelijkerwijs zit deze verplichting er in Duitsland ook aan te komen. Er ontstaat voor TBL dan een grote markt.

 

Export landen

Direct | Duitsland | België | Denemarken | Zweden | Noorwegen

Indirect | Verenigd Koninkrijk | Polen | Roemenië | Spanje

Ceo

TBL Techniek | Paul te Boekhorst