Via Vina

Wijn

De markt voor biologische wijnen beslaat momenteel ongeveer 5% van de totale wijnmarkt. Dit kan én moet veel hoger vinden Leonie Rotermundt, Sylvia Vroklage en Janneke Rutten van viaVIÑA. Onder dit label verkopen zij biologisch, zuivere wijnen aan particulieren en de betere restaurants. De ambitie van de drie ondernemers is dit percentage in tien jaar te laten groeien naar 25%.

Samen sterk!

De drie ondernemers kennen elkaar via serviceclub de Lady’s Circle in Deventer. Janneke Rutten heeft een lange carrière in de wijnindustrie bij welbekende namen als Oud Reuchlin & Boelen, Heineken, Hema en de Wijnmakelaarsunie (NL en BE). Sinds 2008 verkoopt zij biologische wijnen aan grote retailketens in binnen- en buitenland via haar bedrijf Intense Wines. Via haar werden, als fundraising voor goede doelen, acties met wijnen ingezet. De daaraan voorafgaande proefsessies smaakten naar meer. Wat als we een wijn in de markt ontwikkelen waar alle goede aspecten in zitten en we dat direct aan de consument vertellen? Waarom weet het grote publiek niet dat vele wijnen vol zitten met chemische toevoegingen, conserveringsmiddelen en verre van een natuurproduct is? Gezamenlijk werd besloten hier verandering in aan te brengen en werd viaVIÑA in september 2022 opgericht. Sylvia en Leonie hebben een achtergrond in online marketing en content en dit vulde Janneke’s knowhow en contacten in de wijnbranche perfect aan.

We vertellen het hele verhaal

Het is opmerkelijk dat bij wijnen de ingrediënten niet op het etiket vermeld staan. Dit is in de foodwereld uniek en tegelijk ook raar. Je wilt toch weten wat je tot je neemt? Op alle wijnen van viaVIÑA staat duidelijk op het etiket welke voedingswaarde erin zit en ook wat er juist niet in zit. En dat is uniek in de markt. De viaVIÑA wijnboeren worden zorgvuldig geselecteerd: worden de druiven biologisch -en bij voorkeur biodynamisch – geteeld? Is hun fermentatieproces gericht op droog fermentatie met betrekking tot suiker? Werken ze zonder chemische schoonmaakmiddelen in de tank? En zorgen ze goed voor hun personeel? Vervolgens worden de wijnen samengesteld en geblend door de dames op basis van zorgvuldig geselcteerde smaakprofielen. ViaVIÑA wijnen zijn 100% natuurzuivere producten. De basis is dat het product vooral lekker is. Janneke: “We krijgen veel complimenten van kenners en zelfs ook van traditionele bierdrinkers die zeggen: met deze wijnen schakel ik over van bier naar wijn.”

Nog meer duurzaamheid

Een biologische wijn wordt geproduceerd op een natuurlijke wijze, zonder dat hierbij zaken als genetische modificatie, chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest aan te pas komen. Sinds 2011 is het predicaat biologische wijn ook aan extra strenge regels gebonden. Dit betekent dat de wijn zoveel mogelijk zonder toevoegingen gemaakt wordt en dat de druiven op natuurlijke wijze verbouwd worden.

Dutch Design Inspiratiebox

Het streven naar perfectie houdt niet op bij de wijn, de fles en het etiket. Een blikvanger in het assortiment is de Dutch Design Inspiratiebox. Leonie: “In onze box, die ook als wijnrek te gebruiken is, zitten de eerste selectie van 6 unieke viaVIÑA wijnen! In totaal 3 witte, een rosé en twee rode wijnen. Er zitten zeker een aantal toekomstige favorieten voor je bij! Drie maal per jaar stellen wij een box samen met 6 flessen wijn passend bij het seizoen, met uitleg over de wijn en een leuke gift. Een inspirerend cadeau voor jezelf of om iemand mee te verrassen”.

Export landen

EU | Eerste aanvragen VS

Ceo

Via Vina | Leonie Rotermundt | Sylvia Vroklage | Janneke Rutte