Biologische Zaden

Vitalis

Biologische Zaden

In 1994 is Vitalis Biologische zaden opgericht door voormalig sla-veredelaar Jan Velema. Hij had een missies: hij droomde van een wereld waarin biologische voedselproductie een vanzelfsprekendheid is. Dit stond toen nog in de kinderschoenen. Jan wilde hierin verandering brengen door het op de markt brengen van biologische zaden voor de professionele telermarkt.

Veredelen voor biologische teelten Biologische telers hebben andere teeltwijzen dan gangbare telers. De groenterassen die Vitalis voor hen ontwikkeld, hebben andere eigenschappen. Zoals extra hoge resistentie tegen allerlei ziekten en plagen, efficiënt gebruik van stikstof, het vermogen om onkruid het hoofd te bieden en insecten te tolereren. De zaadproductie en veredelingsprogramma’s zijn helemaal afgestemd op de biologische teeltwijzen. En op de wensen van de consumenten, zoals smaak en houdbaarheid. De uitdaging is om al deze eigenschappen in één groenteras te verenigen.

Best of both worlds Vitalis is al sinds 1998 voor 50%onderdeel van ENZA Zaden en vanaf 2012 volledig onderdeel van ENZA. Familiebedrijf ENZA Zaden heeft een sterke positie op de reguliere zadenmarkt maar had geen biologische tak. Bij Vitalis komt het beste van beide werelden samen. Het is een unieke combinatie van Vitalis’ biologische expertise en ENZA Zaden’s innovatieve kracht. In de afgelopen jaren is Vitalis dan ook uitgegroeid van een kleine pionier tot wereldwijde marktleider in biologische groentezaad voor de professionele teler. De biologische groentezaden van 30 gewassen worden in 500 Vitalis-rassen in 35 landen over de hele wereld verkocht.

Het assortiment omvat bladgewassen van bijvoorbeeld allerlei soorten sla, vruchtgewassen zoals courgette, paprika, pompoen en tomaat, diverse kruiden tot wortel-, kool- en knolgewassen. Deze worden niet alleen in Voorst geteeld. De zaden worden in meerdere continenten biologisch geproduceerd daar waar dit klimatologisch en prijstechnisch de beste mogelijkheden biedt. Hierdoor kan gezond biologisch zaad tegen een reële prijs het hele jaar door aangeboden worden.

Toekomst

De belangstelling voor biologisch voedsel is groot en groeit nog steeds. Vitalis groeit hierin mee. Nu al worden duizenden teler over de hele wereld bediend en dit zal nog meer in omvang toenemen.

Export landen

Wereldwijd |

Met focus op | Europa | Noord-Amerika

Ceo

Vitalis Biologische Zaden | Jan Velema