Veldverwarming

Warmgras

Veldverwarming

Warmgras is opgericht door Hendrik Jan Peters in 2014. Hendrik-Jan is vierde generatie uit een roemrijk geslacht van Deventer tapijtproducenten. ( 1855 – Hendrikus Johannes Peters). Zijn moederbedrijf HJ Peters Deventer levert projecttapijt, dat in meer dan 70 landen in de wereld is geïnstalleerd.. De tweede bedrijfsactiviteit is ontwikkeling en productie van kunstgrasvelden, gestart in 1975. Vanuit deze laatste bedrijfsactiviteit is Warmgras ontstaan.

Hendrik Jan: “als ingenieur verbaasde ik mij over de inefficiënte wijze van speelveld veldverwarming Ruim 20 kilometer aan buizen onder de grond graven en vervolgens warm water in ketels stoken en dit door de buizen te pompen. Dit kan toch efficiënter en vooral duurzamer”?. Via zijn uitgebreide netwerk kwam hij in contact met een Oostenrijkse textiel producent die een textieldoek kan voorzien van metaalgarens, die electrisch verwarmbaar zijn. Warmgras heeft een product ontwikkeld, dat aldaar als halffabrikaat wordt produceerd. Dit combineerde Hendrik met andere innovaties en zo ontstond een product voor duurzame verwarming van sportvelden, kweekkassen, vloeren, wanden, tribunestoelen. Zo zijn warmtematjes verwerkt in kleding. Dit kan bijvoorbeeld heel handig zijn bij personeel dat langdurig werkt in vries- en koelruimten. Verwarming van aardbeiplanten leidt bv. tot een hogere opbrengst per plant en een hoger suikergehalte.

De kunstgrasvelden van HJ Peters onderscheiden zich al door een vereenvoudigde aanleg en gebruik van duurzame materialen (o.a. 50% biogrondstof) en snelle afvoer en opvang van regenwater op de velden. Dit wordt vervolmaakt met de slimme en duurzame veldverwarming die ook nog eens goedkoper is in aanleg en energieverbruik. Indien verenigingen zonnepanelen gaan plaatsen ontstaat zelfs een energie neutrale verwarming dat ook nog eens snel opwarmt.

Toekomst

De afgelopen jaren was Warmgras een R&D bedrijf, nu de eerste tests zijn succesvol verlopen en zal het bedrijf snel switchen naar een productie- en marketingbedrijf. De markt voor verwarming van kunstgrasvelden ligt in westerse landen met een koude klimaat zoals Scandinavië, Polen en Rusland. Het mooiste is dit systeem direct bij de aanleg in te bouwen. Bij de andere toepassingen kan het systeem ook later in- of aangebouwd worden.

Export landen

Voor veldverwarming | de Noordse landen

Voor de andere toepassingen | alle landen

Ceo

Warmgras | Hendrik Jan Peters