Houthandel

Xyhlo

Houthandel

Frans van Rooijen was tien jaar geleden actief als ondernemer bij een houtbedrijf. Hij kwam daarbij in aanraking met een revolutionair beschermingsproduct voor hout. Einde 90-er jaren is dit product toevallig ontdekt als bijproduct van het promotieonderzoek van dr. Michael Sailer aan de Universiteit van Hamburg. Hij ontdekte dat lijnolie met specifieke schimmels een biofilm vormt die het hout blijvend beschermd. Met compagnon Sailer is het product, onder merknaam Xyhlo Biofinish, met hulp van TNO verder ontwikkeld en inmiddels ook gepatenteerd.

Uniek in de wereld

Met Xyhlo Biofinish is een 100% biologische houtbeschermer ontwikkeld met nul procent chemische bestanddelen. Dit is uniek in de wereld. Het werkingsprincipe van de beschermende biologische coating is gebaseerd op de aanwezigheid van actieve schimmelcellen en chlamydosporen die door biopolymeren aan het hout hechten. Xyhlo Biofinish beschermt niet alleen tegen klimatologische omstandigheden, maar ook tegen degradatie door UV-straling en andere schimmels. Naast afwezigheid van chemische bestanddelen is een ander voordeel het zelf herstellend vermogen van de Biofinish. De aanwezige schimmels herstellen kleine beschadigingen zelf.

Circulair en CO2 neutraal

Na het verstrijken van de technische levensduur van het hout, kunnen deze samen met het hout volledig worden teruggebracht in de natuurlijke biologische kringloop. Xyhlo Biofinish hoeft dus ook niet verbrand te worden. En zo wordt aan het einde van de levenscyclus geen (extra) kooldioxide toegevoegd aan onze atmosfeer. Hiermee draagt Xyhlo Biofinish bij aan het circulaire systeem en is het CO2 neutraal of klimaatneutraal.

Uitrol over de wereld

Wetenschappers in binnen- en buitenland hebben meegewerkt aan de totstandkoming van dit unieke product. Het mooie is dat via hun netwerken de belangstelling en vraag naar Xyhlo Biofinish groot is. Zonder aan marketing te hebben gedaan komen aanvragen uit de hele wereld binnen. Dit varieert van Europa tot aan Nieuw Zeeland en Australië aan toe.

Schaalbaar

Het productieproces is door Xyhlo aan diverse bedrijven in de regio uitbesteed. Dit maakt de productie zeer schaalbaar. Dit is ook nodig gezien de grote belangstelling die er wereldwijd is voor dit product. Voor Europa zal vanuit de eigen regio geproduceerd worden. Voor de overige continenten wordt gedacht aan lokale productie onder licentie.

Export landen

Europa | Andere continenten snel volgend

Ceo

Xyhlo | Frans van Rooijen